Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

22
Jul
Gepost door Redactie

Duurzame innovaties in design

Gepubliceerd op 22 juli 2013

Duurzaamnieuws.nl door  

hengelmolenZou Gerrit Rietveld ooit hebben nagedacht over de footprint van zijn designstoel? Of zou Coco Chanel wel eens uit ethische overwegingen een nertsbontje uit haar ontwerpen hebben weggelaten? Vast niet. Dat waren andere tijden. Tegenwoordig denken echter steeds meer designers na over de gevolgen van hun werk. En dat hoeft geen creatieve beperking te zijn. De kunst is om niet in beperkingen te denken, maar in kansen en vernieuwing.

 

Nieuwe toepassingen, dat is precies waar product designer Christien Meindertsma  zich mee bezighoudt. Zij studeerde aan de Design Academy in Eindhoven en werkt momenteel aan haar ‘vlasproject’. Daarvoor kocht ze tienduizend kilo vlas van boer Gert-Jan van Dongen uit de Flevopolder. Christien: “Vroeger werd vlas gebruikt om linnen van te maken. Daarna heeft het katoen langzaamaan het linnen verdrongen. Katoen is goedkoper en kreukt minder, vandaar. Het vlas dat nu nog wel in Nederland wordt verbouwd, wordt grotendeels naar China geëxporteerd om daar verder verwerkt te worden.”

 

Christien haalde het vlas terug uit de vergetelheid. Zij liet er in Nederland onder andere theedoeken van maken. Christien: “Op zich ben ik niet tegen Chinese productie, maar ik werk het liefst met lokale producten en bedrijven. Omdat ik vind dat wij te weinig geld betalen voor de producten die we kopen. En ik vind dat het belangrijk is om te begrijpen wat iets eigenlijk is.”

 

Theedoek van dertig euro

Christien heeft een fascinatie voor de productieketen. Daarom legde zij de productie van vlas tot theedoeken vast op filmpjes die te bekijken zijn op haar website. “Als je zo’n theedoek van mij koopt en je hebt al die films gezien, dan snap je veel beter wat eraan vooraf is gegaan om die theedoek te maken, hoeveel stappen het kost, en hoeveel mensen er wel niet voor jou aan het werk zijn geweest.” Naast linnen theedoeken maakte Christien ook touw, papier, verf en linoleum van vlas. Ook het restafval werd gebruikt. Zo werden resterende zaden verwerkt in paardenvoer, houtachtige stukjes werden gebruikt voor een kippenwei, en zit Christien alweer te broeden op nieuwe toepassingen.Het eerste filmpje van de reeks over vlasproductie. Bekijk hier de hele reeks.
Een linnen theedoek bij de Hema kost twee euro, die van Christien dertig. “En dan maak ik er niet eens winst op. Maar als je iets in Nederland maakt, heb je te maken met hogere arbeidskosten. Een theedoek van twee euro is eigenlijk veel raarder dan een van dertig euro. Vroeger kostten spullen ook veel meer geld, maar we zijn gewend geraakt aan die lage prijzen.”

 

Om een betaalbare theedoek te kunnen maken, zouden er grotere aantallen geproduceerd moeten worden, liefst in samenwerking met een grote partij. Christien: “Ik ben ook bezig te onderzoeken of de theedoeken op een andere manier gemaakt kunnen worden. Of het slimmer kan, en dus goedkoper. Mijn theedoeken blijven wel altijd duurder dan die van de Hema, maar dat vind ik niet erg. Ik denk dat dingen minder inwisselbaar worden als je weet hoe ze gemaakt zijn. En dat je dan ook bereid bent om er meer voor te betalen. Een goed product mag best iets kosten.”

 

Biocouture

Maar sommige innovaties gaan nog veel verder. Een recent voorbeeld is de biocouture vanSuzanne Lee. Zij maakt kleding van een zelfgroeiend cellulosemateriaal dat ze kweekt met gefermenteerde thee. Ook is er met kloontechnieken een kweekleer ontwikkeld waarmee leer kan worden gemaakt zonder een dier te hoeven slachten. Uit restanten van melk maakt onder andere het Duitse QMilch  al kleding gemaakt van ‘milkfibre’ en ook zijn de verwachtingen van 3D-printing hooggespannen.

 

Kijk voor meer informatie op www.duurzaamnieuws.nl

‹ Nieuwsoverzicht
GERELATEERD NIEUWS

Vrouwelijke wetenschappers werkzaam in de life sciences in de fase drie tot tien jaar na hun promoti...

Bent u actief op het gebied van circulaire economie? En heeft u interesse om de R&D- en marktkan...

De biologische melk, karnemelk en yoghurt van Arla zit vanaf dit weekend in het meest duurzame zuive...