Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

beeld-lift-toekenningen-verkleind
20
Jan
Gepost door Monique Mooren

Universiteit Maastricht en SABIC krijgen een subsidie van het NWO voor het gezamenlijk onderzoek naar polymeermembranen op basis van hernieuwbare copolymeren

Gepubliceerd op 20 januari 2016

De onderzoekers gaan chemisch inerte, stevige en goedkope polymeermembranen maken met toepassingen in bijvoorbeeld waterzuivering of batterijen. Hiertoe zullen nieuwe blok- en graft-copolymeren gemaakt worden die zichzelf op nanoschaal ordenen. Door het selectief degraderen / verwijderen van één van de componenten, ontstaan poriën in de membranen. Het polymeer dat selectief verwijderd wordt, is bio-gebaseerd (niet fossiel) èn kan hergebruikt worden, wat maakt dat dit onderzoek een sterke groene stempel heeft. Gedurende het onderzoek wordt kennis opgebouwd om de eigenschappen van de poreuze membranen te sturen.

Innovatiefonds Chemie

Uit het Innovatiefonds Chemie zijn acht LIFT-samenwerkingsprojecten van universitaire onderzoekers en bedrijven toegekend. NWO Chemische Wetenschappen draagt in totaal 1,5 miljoen euro bij aan de verschillende projecten en het bedrijfsleven in totaal 0,5 miljoen euro. LIFT is een nieuwe publiek private samenwerkingsvorm die in 2015 is geïntroduceerd. In een LIFT-project werken minstens één bedrijf en één kennisinstelling samen aan chemisch onderzoek.

Bron: NWO en Agro en Chemie

‹ Nieuwsoverzicht
GERELATEERD NIEUWS

De Topsector Energie heeft een boekje gepresenteerd: Terugblik op 4 jaar TKI Gas waarin te lezen i...

Op 29 september, tijdens de werkconferentie van de Topsector Energie in Amersfoort, ontvangt de heer...

Struviet is een goed en duurzaam alternatief voor kunstmestfosfaat, bespaart energie in de keten en ...