Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

22
Jul
Gepost door Monique Mooren

Green PAC en provincie Fryslân tekenen voor eerste biobased brug ter wereld

Gepubliceerd op 22 juli 2017

Een brugdek volledig gemaakt van biocomposiet, kan dat? Welke materialen zijn er nodig? Is het sterk genoeg en hoe lang gaat het mee? Met deze vragen houden studenten van Stenden en Windesheim zich vanuit het gezamenlijke initiatief Green PAC het komende jaar bezig. Vandaag ondertekenden gedeputeerde Michiel Schrier en Stenden College van Bestuur voorzitter Leendert Klaassen een overeenkomst om de samenwerking tussen de organisaties te bekrachtigen.

“De eerste beweegbare brug in de wereld maken die uit 100% natuurlijke materialen bestaat, dát is onze ambitie”, vertelt gedeputeerde Schrier. De brug moet in Ritsumasyl komen te liggen, over het Van Harinxmakanaal. “Biobased composiet is een nieuw bouwmateriaal en nu nog volop in ontwikkeling. We zijn daarom erg blij dat we de kennis van studenten en hoogleraren in kunnen zetten om het materiaal verder te onderzoeken.”

 

Biobased composiet

Biobased composiet is een nieuw bouwmateriaal dat bestaat uit natuurlijke hars en vezels. Tot nu toe werd vaak een combinatie gebruikt van 80% bio-vezels en 20% glasvezel. De studenten onderzoeken onder meer de sterkte en de levensduur van verschillende samenstellingen van bio-materiaalcombinaties. Het ontwerp van de brug in Ritsumasyl ontstaat tijdens deze onderzoeksfase en is dus afhankelijk van het bouwmateriaal. Eind 2017 levert het bouwteam een rapportage op met alle resultaten. De bouw van de brug zou dan in 2018 kunnen starten.

 

Samenwerken in een bouwteam

Green PAC is een open innovatiecentrum voor (groene) kunststoffen, vezels en composieten. De organisatie ondersteunt dit project met alle kennis die zij eerder opgedaan hebben over bio-composiet en maakt daarbij ook gebruik van de expertise van TU Delft, Hochschule Osnabrück en NHL. In het bouwteam van de brug Ritsumasyl nemen naast Green PAC en de provincie Fryslân ook aannemerscombinatie Reef Infra en Jansen Venneboer en composietproducent Infra Composites deel. De partijen bundelen de krachten, om bij te dragen aan de ambitie om te zorgen dat de eerste brug die volledig bestaat uit natuurlijk bouwmateriaal, in Fryslân ligt.

‹ Nieuwsoverzicht
GERELATEERD NIEUWS

Aan de Jacoba van Beierenstraat in Biervliet, Zeeuws-Vlaanderen, zijn 4 woningen gerenoveerd met vla...

4'33" time for a circular economy, is de titel van een nieuw boek over circulaire economie, uitgegev...

Er zijn kansrijke biobased alternatieven voor de omstreden polair aprotische oplosmiddelen NMP, DMAc...