Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

De onderstaande tekst komt uit ‘Bioraffinage, Naar een optimale verwaarding van biomassa’ van Bert Annevelink en Paulien Harmsen.

Gewassen met een vrucht, knol of wortel

Deze gewassen hebben een vrucht, knol of wortel met een hoge concentratie aan suiker, zetmeel, olie of eiwit en relatief weinig water. Voorbeelden zijn granen, zaden, aardappels en suikerbieten. Bovengenoemde componenten vormen het hoofdproduct van de plant en hebben de volgende kenmerken:

 • Suiker (sucrose): dient als voedselreserve voor de plant en bestaat uit een glucose- en fructose molecuul (dissaccharide). Door de chemische structuur is sucrose zeer snel verteerbaar. Gewassen met veel sucrose zijn suikerbiet en rietsuiker.
 • Zetmeel: dient als voedselreserve voor de plant. Het is een polymeer van glucose moleculen (C6-suiker) en is goed afbreekbaar of verteerbaar. Gewassen met veel zetmeel zijn aardappel, tarwe en maïs.
 • Olie: dient als voedselreserve voor de plant en bevindt zich in vruchten (zaden). De olie bestaat uit onverzadigde vetzuren. Gewassen die veel olie bevatten zijn koolzaad, zonnebloem, soja en oliepalm.
 • Eiwit: speelt een belangrijke rol in functie van cellen en kan als voedselreserve dienen voor de plant. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren (chemische verbindingen met twee of soms meer functionele groepen). Gewassen met eiwitrijke zaden zijn o.a. erwten, linzen en bonen. Ook het uitpersen van zonnebloem- en koolzaad geeft als nevenstroom een zeer eiwitrijke perskoek.

Vruchten, knollen en wortels kunnen goed worden bewaard. Door de hoge concentratie aan waardevolle component in vruchten, knollen en wortels kost het relatief weinig moeite om het hoofdproduct te scheiden van de minder bruikbare delen van de plant. Daarnaast zijn het delen van de plant die vaak ook als voedsel dienen.
Dit type biomassa wordt veelal verwerkt in conventionele bioraffinagesystemen. Suikers (sucrose), zetmeel, oliën en eiwitten worden traditioneel gebruikt voor de productie van levensmiddelen of veevoer, maar zijn ook geschikt als basis voor (nieuwe) biobased producten. Voorbeelden zijn de fermentatie van suikers tot bioethanol of chemicaliën, olie voor
de productie van zeep, verven, of biodiesel, en eiwitten die na hydrolyse worden toegevoegd als essentiële aminozuren aan veevoer of die dienen als grondstof voor de productie van chemicaliën.

Groene biomassa

Groene gewassen zoals bepaalde groentes (sla) en vers gras worden groene biomassa genoemd. Ook reststromen bladeren en stengels) met een veel lagere waarde dan vrucht-, knol- of wortelgewassen vallen onder deze categorie (bijvoorbeeld bietenloof). Deze biomassa bestaat over het algemeen voornamelijk uit cellulose en hemicellulose, en wordt gekenmerkt door een hoog gehalte aan water.
Groene biomassa is erg nat en bederfelijk, en kan moeilijker worden bewaard. Het transport is relatief duur en daarom moet verwerking decentraal plaatsvinden. Gewasresten worden op het moment niet volledig benut. Vaak worden ze ondergeploegd om de bodemstructuur van de akker te verbeteren. Een andere mogelijkheid is het verwerken van de bladeren tot veevoer. De bladeren bevatten een relatief groot deel aan eiwitten die afgebroken kunnen worden tot (essentiële) aminozuren. Daarnaast kunnen de vezels in de bladeren worden afgebroken tot suikers en lignine. Dit type biomassa wordt verwerkt in groene bioraffinagesystemen

Kenmerken van waardevolle componenten in groene biomassa zijn als volgt:

 • Cellulose: komt voor in de celwand en geeft stevigheid en structuur aan een plant. Cellulose is net als zetmeel een polymeer van glucose moleculen (C6-suiker), maar is door de specifieke rangschikking van de glucose moleculen (kristallijn) zeer moeilijk afbreekbaar.
 • Hemicellulose: komt voor in de celwand van de plant. Het is een polymeer van voornamelijk xylose en arabinose (C5-suikers). De moleculen in hemicellulose zijn zodanig gerangschikt dat een ongeordende structuur wordt verkregen (amorf). Om deze reden is hemicellulose veel makkelijker afbreekbaar dan cellulose.
 • Lignine: komt voor in de celwand van de plant en is een polymeer van aromatische verbindingen. Het vormt samen met hemicellulose een matrix van ongeordend (amorf) materiaal, waarin de geordende cellulose moleculen zijn ingebed. Lignine fungeert als een soort lijm en geeft ook bescherming aan de plant.

 

Houtachtige biomassa

Houtachtige biomassa of lignocellulose is een verzamelnaam die wordt gebruikt als het gaat over plantaardige biomassa die voornamelijk bestaat uit cellulose, hemicellulose en lignine. Voorbeelden van lignocellulosehoudende biomassa zijn hout en stro. Planten en bomen hebben door de specifieke lignocellulose structuur een grote mate van stevigheid en zijn beschermd tegen aanvallen van bacteriën en schimmels. Maar door deze specifieke structuur is het isoleren van waardevolle componenten uit lignocellulose een bewerkelijk proces. In tegenstelling tot de eetbare fractie van een plant is lignocellulose materiaal nog wel ruim beschikbaar.
Lignocellulosehoudende biomassa kan over het algemeen goed worden opgeslagen. Dit type biomassa wordt verwerkt in lignocellulose bioraffinagesystemen.

Links

Terug
GERELATEERD NIEUWS

Biomassa wordt steeds belangrijker als grondstof voor de productie van elektriciteit, warmte, materi...

Certificaten die op basis van NTA 8080 worden afgegeven aan bedrijven die duurzame biomassa producer...

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een nieuwe technologie ontwikkeld die de productie va...

GERELATEERDE ORGANISATIES
 • Stichting BE-Basic
  Stichting BE-Basic
  Stichting BE-Basic is een internationaal publiek-privaat samenwerkingsverband dat industriele Biobased oplossingen ontwikkelt voor een duurzame samenleving. Binnen BE-Basic werken bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstituten samen aan R&D oplossingen voor de transitie naar een biobased economy. Met een jaarlijks budget van 45 miljoen euro en ruim 40 partners is BE-Basic een van de grootste onderzoeksconsortia op dit gebied. Wij initieren en stimuleren samenwerking tussen Universiteiten en industrie, tussen onderzoekers en ondernemers en tussen Nederland en het buitenland.

  Adresgegevens
  Mijnbouwstraat 120, Delft

  Website
  www.be-basic.org

  Toegevoegd door
  noeskadenobel


  Naar de volledige kaart

 • Het Portaal
  Het Portaal
  Het Portaal ontwikkelt en organiseert op transparantie en stakeholderdialoog gerichte communicatie; een essientiële voorwaarde om concrete waarde te halen uit uw MVO- en duurzaamheidsagenda.

  Adresgegevens
  Veerhaven 12c, 3016 CJ, Rotterdam


  Toegevoegd door
  hetportaal


  Naar de volledige kaart

 • de Heer land en water
  de Heer land en water
  De Heer land en water is een innovatieve organisatie werkzaam in de grond-, weg en waterbouw. Wij voeren onderhoud uit aan de openbare ruimte, dit doen wij voor provincies, gemeenten, waterschappen en natuur en recreatieschappen.

  Adresgegevens
  Noordzijdseweg 145a, Polsbroek

  Website
  www.deheerlandenwater.nl

  Toegevoegd door
  jmdeheerlandenwater-nl


  Naar de volledige kaart

 • Procede Biomass BV
  Procede Biomass BV
  Onderzoek, ontwikkeling en commercialisatie van nieuwe technologieën voor energie uit biomassa

  Adresgegevens
  vlierstraat 111, Enschede

  Website
  www.procede.nl

  Toegevoegd door
  jaapkoppejan


  Naar de volledige kaart

 • Mijnders
  Mijnders
  Interim projectmanagement & Advies in de biobased economy.

  Adresgegevens
  2274TP, Voorburg


  Toegevoegd door
  Cornelis


  Naar de volledige kaart

 • Van Berkel
  Van Berkel
  Betrouwbare partner in biomassa & bodemproducten. Van Berkel is gevestigd in; Veldhoven - Ettenleur en Uden. Duurzame verwerking van reststromen, opwerking tot hoogwaardige bodemverbeteraars energiedragers.

  Adresgegevens
  Mariniersstraat 4 5405 BG, Uden

  Website
  www.vanberkelgroep.eu

  Toegevoegd door
  jeroen


  Naar de volledige kaart

 • Biomassaforum
  Biomassaforum
  Wij bevorderen het gebruik van biomassa uit bos, natuur, landschap en de houtketen voor energie toepassingen. We informeren over initiatieven en ideeën die een goede toelevering van biomassa voor duurzame energieproductie kunnen verbeteren. We laten zien welke installaties en technologieën voor toepassing van biomassa voor energieproductie in ontwikkeling en in gebruik zijn. We monitoren en initiëren het onderzoek naar het verbeteren van de toelevering en de toepassing van biomassa uit bos, natuur, landschap en de houtketen. Het biomassaforum is een initiatief van het Bosschap, het Platform Hout Nederland (PHN) en de Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR).

  Adresgegevens
  Princenhof Park, driebergen

  Website
  http://www.biomassaforum.nl/

  Toegevoegd door
  Biomassaforum


  Naar de volledige kaart

 • The Dutch Biorefinery Cluster
  The Dutch Biorefinery Cluster
  De partners in het Dutch Biorefinery Cluster verwerken reeds decennia-lang plantaardige grondstoffen tot waardevolle food en non-food producten. Deze tot nu toe onafhankelijke 'groene' ketens zullen in de groeiende Biobased Economy diverse nieuwe producten produceren en daarmee meer waarde halen uit de grondstoffen. De ketens zullen daarin met elkaar verstrengelen en gezamenlijk de kringlopen sluiten. The Dutch Biorefinery Cluster maakt door bundelen van kennis, kunde, faciliteiten en middelen via open innovatie een sprong voorwaarts in het vollediger tot waarde brengen van biomassa. Betrokken organisaties: Crown Van Gelder Cosun Avebe Productschap Akkerbouw FrieslandCampina VNCI Courage Kenniscentrum Papier & Karton

  Adresgegevens
  Postbus 424, Groningen

  Website
  http://www.dutchbiorefinerycluster.nl/

  Toegevoegd door
  The-Dutch-Biorefinery-Cluster


  Naar de volledige kaart

 • Biopark Terneuzen
  Biopark Terneuzen
  Veel bedrijven die nu aan Biopark Terneuzen deelnemen, zijn al druk bezig met het uitvoeren van duurzame projecten die voordeel opleveren voor alle betrokken partijen. Voorbeelden zijn Rosendaal Energy (biodiesel), Nedalco (alcohol), Cargill (zetmeel) en Yara (kunstmest). Deze bedrijven wisselen elkaars bijproducten en reststoffen uit en gebruiken die als grondstof of in de vorm van energie. Dat gaat als volgt: Cargill levert restproducten van zetmeel, gezuiverd water, energie en samengeperste lucht aan Nedalco. Yara levert restwarmte en zuivere CO2 aan het glastuinbouwproject in de Koegorspolder. Rosendaal Energy levert water aan het recyclingbedrijf Heros. Deze onderlinge uitwisseling zorgt er dus voor dat de restproducten niet als afval in ons milieu terechtkomen maar dat ze worden gebruikt in andere producten. Meer van deze ‘Smart Links’ tussen de deelnemers worden nu uitgeprobeerd of zijn in ontwikkeling.

  Adresgegevens
  Schelpenpad 2, Terneuzen

  Website
  http://www.bioparkterneuzen.com/

  Toegevoegd door
  Biopark-Terneuzen


  Naar de volledige kaart