Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

Fles gemaakt van polymelkzuur PLA

Bron: WUR groenegrondstoffen.nl

Polytrimethyleentereftalaat (PTT)
Gedeeltelijk biobased PTT kan worden geproduceerd uit petrochemisch tereftaalzuur en biobased 1,3-propaandiol (PDO). Biobased PDO wordt door DuPont geproduceerd in een fabriek met een capaciteit van 45.000 ton/jaar. Hiervan wordt Sorona® gemaakt, een polymeer dat voor 37% bestaat uit hernieuwbaar materiaal. Sorona® wordt toegepast in kleding zoals sportkleding en lingerie, maar ook in vloerbedekking en auto’s.

 

Polyamides
Biobased polyamides worden op industriële schaal geproduceerd, schattingen komen uit op een productie van enkele tiental kton/jaar. Arkema maakt biobased polyamides op basis van plantaardige castorolie. De polyamides zijn chemisch, thermisch en mechanisch resistent en kunnen op verschillende manieren worden verwerkt.
Polyphtalamide (PPA) is de high-performance variant van de biobased polyamides. Deze thermoplastische kunststof kan metalen vervangen die met name worden toegepast in toepassingen bij hoge temperaturen zoals in motoren. Arkema produceert een PPA waarvan 70% van het koolstofgehalte afkomstig is van hernieuwbare grondstoffen. Tenslotte wordt door Arkema ook een copolyamide lijm geproduceerd uit 100% hernieuwbaar materiaal.
Dupont heeft een nieuwe nylon op de markt gebracht die voor 40% hernieuwbaar is. Eén van de twee bouwstenen hiervan wordt uit castorolie gemaakt. Ook dit is een high performance materiaal met resistentie tegen chemicaliën en hoge temperaturen dat in motoren van auto’s kan worden toegepast.

 

Polyhydroxyalkanoaten (PHA’s)
PHA’s zijn bioplastics geproduceerd door micro-organismen. Door de biodegradeerbaarheid zijn de toepassingsmogelijkheden van PHA’s talrijk, met name in de farmaceutische en medische industrie, maar door de ongunstige kostprijs is het toepassen van PHA’s tot op heden beperkt gebleven. De commerciële PHA‘s zijn vaak butyraat/valeraat copolymeren
In Amerika is fabriek gebouwd door Metabolix en ADM met een capaciteit van 50.000 ton/jaar. Hierbij gaat het om PHA voor toepassingen met een hoge toegevoegde waarde zoals verpakkingen voor cosmetica.

 

Polytrimethyleentereftalaat (PTT)
Gedeeltelijk biobased PTT kan worden geproduceerd uit petrochemisch tereftaalzuur en biobased 1,3-propaandiol (PDO). Biobased PDO wordt door DuPont geproduceerd in een fabriek met een capaciteit van 45.000 ton/jaar. Hiervan wordt Sorona® gemaakt, een polymeer dat voor 37% bestaat uit hernieuwbaar materiaal. Sorona® wordt toegepast in kleding zoals sportkleding en lingerie, maar ook in vloerbedekking en auto’s.

 

Biobased polyvinvylchloride (PVC)
Ethyleen uit bioethanol kan als grondstof dienen voor de productie van PE maar ook voor PVC. Solvay heeft $135 miljoen geïnvesteerd in een fabriek in Brazilië voor de productie van 60.000 ton/jaar aan biobased ethyleen als basis voor de productie van biobased PVC.

 

Polyurethanen (PUR)
PUR op basis van polyolen (verbinding met meerdere alcoholgroepen) uit plantaardige oliën is commercieel verkrijgbaar bij veel grote PUR producenten zoals Cargill, Dow, Bayer en BASF. Deze polyurethanen bestaan voor maximaal 50% uit hernieuwbare grondstoffen.

 

Epoxyharsen
Epoxyharsen worden toegepast als coatings of als bindmiddel in composieten voor het vervaardigen van sterke, lichtgewicht materialen. Bij de productie van epoxyharsen wordt epichloorhydrine gebruikt. Solvay heeft een proces ontwikkeld waarbij glycerine als grondstof dient voor de productie van epichloorhydrine. Glycerine (of glycerol) is een bijproduct van biodiesel uit bijvoorbeeld raapzaadolie. Dit proces wordt momenteel in Frankrijk geoptimaliseerd op industriële schaal. Dow is momenteel een fabriek aan het bouwen in Shanghai met een capaciteit van 150.000 Mton/jaar epichloorhydrine uit glycerine.

 

Polyesterharsen
Onverzadigde polyester (UP) op basis van aardolie wordt over het algemeen gemaakt uit propyleenglycol Ashland en Cargill hebben in 2007 aangekondigd een fabriek te willen bouwen met een capaciteit van 65.000 ton/jaar aan propyleenglycol uit glycerol. Ashland maakt ook een polyester met het biobased PDO van DuPont.

 

Terug
GERELATEERD NIEUWS

De verpakkingssector houdt zich steeds meer bezig met biobased materialen als het om verpakkingen ga...

Het outdoormerk Salomon gebruikt het materiaal EcoPaXX® van DSM; een lichtgewicht biobased polyamid...

Oerlemans Plastics vervult een voortrekkersrol bij de productie en verwerking van biobased folie. Va...

GERELATEERDE ORGANISATIES
 • Innovem
  Innovem
  business development en advies op het gebied van duurzame energie en groene grondstoffen

  Adresgegevens
  Woudzoom 8, 3823 CA, Amersfoort

  Website
  www.innovem-duurzaam.nl

  Toegevoegd door
  gerardsmakman


  Naar de volledige kaart

 • TNO Zeist
  TNO Zeist
  TNO ontwikkelt voor de biobased economy de omzetting van biomassa in ‘building blocks’ voor chemie, farma, food, feed. Daarnaast kunnen de afzonderlijke componenten/ingrediënten gemodificeerd worden i.r.t. verbeterde eigenschappen voor een applicatie. TNO heeft jarenlange expertise en track record op het gebied van: 1) Ontsluitingstechnologie voor lignocellulose houdende biomassa (Superheated steam). 2) Scheidingstechnologie voor het scheiden van diverse componenten/inhoudstoffen uit biomassa (extractie, kristallisatie, membraantechnologie, adsorptie, drogen, filtratie). 3) Bioraffinage (incl celdisruptie i.r.t. ingrediënt functionaliteit) van aquatische biomassa zoals algen en zeewier (Valorie en Gaia). 4) Industriële biotechnologie ‘enabeling technologie’: productie van enzymen en chemische bouwstenen m.b.v. schimmels, gisten en bacteriën.

  Adresgegevens
  Utrechtseweg 48, Zeist

  Website
  www.tno.nl

  Toegevoegd door
  monique


  Naar de volledige kaart

 • Bio Base Europe Training Center
  Bio Base Europe Training Center
  The Bio Base Europe Training Center in Terneuzen (The Netherlands) is an education, network, and exhibition center promoting the development of a sustainable biobased economy. Bio Base Europe is Europe’s first open innovation and education center for the biobased economy. Flanders and The Netherlands have joined forces to build state-of-the-art research and training facilities to speed up the economic growth, innovation capacity, and sustainable development of our society.

  Adresgegevens
  Zeelandlaan 2, Terneuzen

  Website
  http://www.bbeu.org/

  Toegevoegd door
  Bio-Base-Europe-Training-Center


  Naar de volledige kaart

 • Biobased Trade Connections
  Biobased Trade Connections
  Biobased trade connections is a company specialized in the sales of recyling and biomass processing machines and spare and wear parts. Being centrally located in the Netherlands we are able to deliver our products around Europe. BTC is working together with Spanish suppliers. Our advantage is that we can deliver essential components against a competitive price in just a short delivery time. This makes it possible for our customers to organize their business more efficient. By being customer orientated BTC can fulfil your specific demands. Specialties sales, consulting, business opertunities in renewable energy - recycling industry

  Adresgegevens
  De Zoom 21, Zuidwolde

  Website
  www.biobased-tc.com

  Toegevoegd door
  kristiaan


  Naar de volledige kaart

 • Baril Coatings
  Baril Coatings
  Baril Coatings is een bedrijf met als motto sustainable coating solutions. Duurzaamheid staat centraal binnen de organisatie. Daarnaast zijn zij kartrekker op het gebied van Bio-Based verf. Met hun Bio-Based verflijn genaamd Copperant Pura wil Baril Coatings de wereld mooier en duurzamer maken.

  Adresgegevens
  Nieuwe Donk 15, Etten-Leur

  Website
  www.copperant.nl

  Toegevoegd door
  barilcoatings


  Naar de volledige kaart

 • Bouwpuur
  Bouwpuur
  Bouwpuur is de importeur van het onverlijmde houtbouwsysteem NUR-HOLZ. Met dit prefab bouwsysteem is het mogelijk om van hout betere gebouwen te maken: duurzaam, technisch beter, zekerder en gezonder. Energiezuinig, kwalitatief hoogstaand, en dat zonder architectonische beperkingen. Gemaakt van 100% hout, zonder lijm, zonder nagels.

  Adresgegevens
  Laan van Belgie 53, 4707 XE Roosendaal

  Website
  www.bouwpuur.nl

  Toegevoegd door
  Claudia


  Naar de volledige kaart

 • PEFC Nederland
  PEFC Nederland
  Nederlandse vertegenwoordiging van het wereldwijde systeem voor duurzaam bosbeheer PEFC (www.pefc.org ) duurzaam beheerd bos levert niet niet alleen duurzaam hout en papier ,maar ook grondstof voor duurzame energie en bio chemicals

  Adresgegevens
  Kokermolen 11 3994 DG, Houten

  Website
  www.pefcnederland.nl

  Toegevoegd door
  kees


  Naar de volledige kaart

 • NHL - kenniscentrum duurzame energie
  NHL - kenniscentrum duurzame energie
  Vanuit het kenniscentrum werken we aan diverse projecten rondom het thema duurzame energie.

  Adresgegevens
  Rengerslaan 10, Leeuwarden

  Website
  http://www.nhl.nl/nhl/1914/hotspot-duurzame-energie-hsde/pid5ae9b41a-abb3-43c2-954d-3668867ad481.html

  Toegevoegd door
  Johannes


  Naar de volledige kaart

 • Uitvoeringsbureau Biobased Zeeland
  Uitvoeringsbureau Biobased Zeeland
  De kracht van Zeeland Zeeland vervult samen met de buurregio\'s West-Brabant en Oost Vlaanderen, een voortrekkersrol op het gebied van biobased economy. Het succes van de aanpak is het centraal stellen van vragen van grote en kleine bedrijven in de regio. Bedrijven bepalen de onderzoeksvraag en kennisinstellingen kunnen hierbij aansluiten. Door deze aanpak wordt de zwakte van de regio, het ontbreken van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, omgezet tot een voordeel. Al verscheidene jaren wordt in Zeeland, samen met de buurregio\'s gewerkt aan de overgang naar een duurzame economie. Om deze ontwikkelingen nog meer kracht bij te zetten en initiatieven te ondersteunen is het Uitvoeringsbureau Biobased Zeeland opgericht. Het uitvoeringsbureau is aanspreekpunt voor partijen in de regio die een bijdrage willen leveren aan de Biobased Economy

  Adresgegevens
  Buitenruststraat, Middelburg


  Toegevoegd door
  Hetty Dirksen


  Naar de volledige kaart