Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

24
Nov
Gepost door Redactie

Jaarcongres Slim materiaalgebruik druk bezocht

Gepubliceerd op 24 november 2011

Ruim 600 deelnemers woonden op 23 november het KIVI NIRIA Jaarcongres Slim materiaalgebruik aan de TU Delft bij. Een van de key-note sprekers was drs. Fokko van Duyne van de werkgroep Biobased Economy SER. Ter introductie citeerde de dagvoorzitter bij wijze van knipoog een deel van de inleiding die Fokko van Duyne hield bij de ‘Conferentie Werk maken van de biobased economy’ van woensdag 6 april jl.:

“Dames en heren, boeren moeten eens ophouden met het zoeken naar een vrouw. Dat is wel leuk voor de kijkcijfers, maar niet goed voor de toekomst. Boeren moeten op zoek naar een chemicus. Als boeren, naast voedselproductie, zich nog meer zouden richten op toelevering van biomassa en reststromen voor chemische toepassingen en biomaterialen, dan is dat goed voor de welvaart van Nederland én voor de positie van de boeren. Dan komt Yvon Jaspers over een paar jaar terug met een nieuw programma: vrouw zoekt boer. Samenwerking tussen boeren en chemici, of tussen bijvoorbeeld bierbrouwers en energieleveranciers, is kenmerkend voor de zogenaamde biobased economy.”

Een van de zaken die Fokko van Duyne in zijn lezing aan de orde stelde is dat de SER zeer terughoudend is om biomassa als energievoorziening te gebruiken vanwege het risico op verdringing van voedselproductie of biodiversiteit. Ook stelde hij dat verduurzaming nog teveel wordt gedragen door bevlogen individuen. Voor meer informatie: download de presentatie.
Na zijn welkomstwoord ging KIVI NIRIA ing. President Martin van Pernis onder meer in op de huidige economische crisis. Zo riep hij politici, bankiers en anderen op om, samen met ingenieurs, een beroepsgroep die bekend staat om hun capaciteiten om in tijden van crisis snel en adequaat te reageren en te acteren, te bouwen aan een nieuwe economie. Een economie die duurzaamheid tot basisprincipe heeft.

Drs. Dirk Jan van den Berg, voorzitter College van Bestuur TU Delft, ging tijdens zijn lezing in op vraag hoe het staat met de wetenschapsproductie in Nederland. “Op dit moment behoren Nederlandse universiteiten qua researchprestaties tot de wereldtop. Maar we zullen ons best moeten doen om ervoor te zorgen dat dit ook zo blijft. China is bezig met een inhaaltraject en zal naar verwachting rond 2020 hetzelfde peil bereiken als Europa.”

Na de ochtendsessie met nog vier andere sprekers volgde een lunch en konden deelnemers verschillende parallelsessies bijwonen.

Aansluitend aan de parallelsessies vond het plenaire middagprogramma plaats. De aanwezigen werden opnieuw hartelijk welkom geheten door dagvoorzitter Diederik Jekel. Tijdens de paneldiscussie met Z.K.H. Prins Jaime de Bourbon-Parme, Gezant Natuurlijke Hulpbronnen, Ministerie van Buitenlandse Zaken, en prof. dr. Rob de Wijk, Directeur The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), werd duidelijk dat de grondstoffenschaarste door overheden vooral als een geopolitiek probleem wordt gezien. De oplossing hiervoor kan worden gevonden in technologie maar ook in het versterken van banden met grondstoffenrijke landen en nauwere samenwerking met internationale bedrijven. De dag werd afgesloten door President Martin van Pernis die iedereen bedankte voor hun komst.

Dankzij hoogwaardige presentaties, inhoudelijke debatten en boeiende workshops zorgden sprekers en deelnemers voor een geslaagde dag. De livestream via de website werd tijdens de twee plenaire sessies goed bekeken. Alle presentaties zijn te vinden op de website.

‹ Nieuwsoverzicht
GERELATEERD NIEUWS

Schiphol Logistics Park heeft maandag 18 juni de biobased brug op het logistieke bedrijvenpark in Ro...

In de Community of Energy Top Talents (CETT) werken masterstudenten en bedrijven intensief samen aan...

Komende winter gaat de provincie Noord-Holland bij gladheid tests doen met ‘groen strooizout’, g...

GERELATEERDE ORGANISATIES
 • NoWIT B.V.
  NoWIT B.V.
  NoWIT introduceert een revolutionaire technologie (REnescience) voor de scheiding van huishoudelijk restafval. Door middel van een enzymatische hydrolyse wordt het organische deel van het afval gescheiden van het anorganische deel. Hierdoor is een zeer efficiente duurzame energieproductie en hergebruik van grondstoffen mogelijk. REnescience is ontwikkeld door het Deense DONG Energy. NoWIT is een innovatieve partner van DONG en vertegenwoordigt DONG/REnescience op onder andere de Nederlandse markt.

  Adresgegevens
  Kwakscheweg 4, Oud-Beijerland

  Website
  www.no-waste-in-time.nl

  Toegevoegd door
  nowit


  Naar de volledige kaart

 • AVEBE
  AVEBE
  1 Verwerking van zetmeelaardappelen tot zetmeel en zetmeelderivaten naast aardappeleiwitten en vezels. 2 het ontwikkelen en vermarkten van zetmelen in in voeding en industriele toepassingen

  Adresgegevens
  Prins hendrikplein 20, veendam

  Website
  http://www.avebe.com

  Toegevoegd door
  marco


  Naar de volledige kaart

 • Parklaan landschapsarchitecten
  Parklaan landschapsarchitecten
  We maken plannen voor de buitenruimte cq het landschap. Thema\'s waar we aan werken zijn duurzaamheid, agrarische bedrijvigheid en de ontwikkeling van het landelijk gebied.

  Adresgegevens
  Vughterstraat 221, 5211gd Den Bosch


  Toegevoegd door  Naar de volledige kaart

 • LeAF B.V.
  LeAF B.V.
  LeAF BV ondersteunt u met de ontwikkeling en toepassing van hoogwaardige technologie voor behandeling en verwaarding van afvalwater, mest en biomassa. Wij zijn een onafhankelijke onderzoeks- en adviesorganisatie die haar kennis, expertise en onderzoeksfaciliteiten inzet op het gebied van behandeling en zuivering van vaste en vloeibare reststromen (afval en afvalwater), en terugwinning en hergebruik van water, energie, nutriënten en andere waardevolle grondstoffen. Zo dragen wij bij aan een structurele verduurzaming van onze samenleving. Opgericht vanuit en gezeteld bij de sectie Milieutechnologie van Wageningen UR heeft LeAF daarnaast toegang tot een breed palet aan aanvullende actuele kennis en expertise op het gebied van duurzaamheid, (biobased-) technologie en groene ruimte. Daar waar nodig of gewenst werken we samen met andere organisaties uit ons uitgebreide netwerk.

  Adresgegevens
  Bornse Weilanden 9, Wageningen

  Website
  www.leaf-wageningen.nl

  Toegevoegd door
  Anita


  Naar de volledige kaart

 • Thiecon|SW bv
  Thiecon|SW bv
  ontwikkeling en realisatie van innovatieve concepten op het gebied van milieutechnologie en duurzaamheid

  Adresgegevens
  Laagerfseweg, Woudenberg


  Toegevoegd door
  johan


  Naar de volledige kaart

 • Bio Base Europe Pilot Plant
  Bio Base Europe Pilot Plant
  BBEPP schaalt bioprocessen op van labschaal naar pilootschaal (10 m3 of 10 ton schaal). Het gaat onder meer over pretreatment, biomassa fractionatie, enzymatische conversies, fermentatie, groene chemie en downstream processing

  Adresgegevens
  Rodenhuizekaai 1 , Ghent

  Website
  www.bbeu.org

  Toegevoegd door
  hwaegemn


  Naar de volledige kaart

 • HAN BioCentre
  HAN BioCentre
  HAN BioCentre is een 'Centre of Expertise' in 'Biotechnology & Analysis' en overlapt op dit moment het lectoraat 'Industriële Microbiologie'. Onderzoek en ontwikkeling is gericht op het thema 'biodiscovery' in het kader van de 'bio-based economy'. De onderzoeksstaf van het BioCentre heeft expertise op uiteenlopende gebieden: moleculaire biologie, bio-informatica, chemie, biochemie, fermentatietechnologie en 'downstream processing'. Het HAN BioCentre beschikt over uitgebreide fermentatie-en downstream processing faciliteiten met o.a. een serie bioreactoren van 0.5 tot 20-liter.

  Adresgegevens
  Laan van Scheut 2, 6525 EM, Nijmegen

  Website
  www.hanbiocentre.nl

  Toegevoegd door
  richelewind


  Naar de volledige kaart

 • Tula International
  Tula International
  Retained Executive Search-Renewable Energy, Cleantech & Advanced Manufacturing

  Adresgegevens
  3355 Lenox Rd, Atlanta, Ga. 30326

  Website
  www.tulainternational.com

  Toegevoegd door
  bvanderlande


  Naar de volledige kaart

 • Partners for Innovation
  Partners for Innovation
  Partners for Innovation is hét bureau voor duurzame innovatie. Samen met onze opdrachtgevers realiseren we winstgevende oplossingen voor een bio-based en circulaire economie. Onze expertise: productinnovatie, klimaat- en energiebeleid en duurzame biomassa.

  Adresgegevens
  Cruquiusweg 20, Amsterdam

  Website
  http://www.partnersforinnovation.com/

  Toegevoegd door
  Saskia de Lint


  Naar de volledige kaart