Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

8
Dec
Gepost door Redactie

Groene groei: een wenkend perspectief?

Gepubliceerd op 8 december 2011

Het is utopisch om te verwachten dat Nederland in de afzienbare toekomst ‘groene groei’ realiseert, waarbij de economie groeit zonder dat de voorraden grondstoffen verder uitgeput raken en zonder dat een groter beroep gedaan wordt op de draagkracht van de aarde.

Groenere groei met minder negatieve gevolgen voor de fysieke omgeving is voorlopig het hoogst haalbare. Dat stelt Herman Stolwijk in de vandaag verschenen CPB Policy Brief 2011/12 ‘Groene Groei: een wenkend perspectief?’.

Download (pdf, 2 MB) | CPB Policy Brief 2011/12 | 6‑12‑2011 | 18 pagina’s | ISBN 978‑90‑5833‑536‑4

Groenere groei met minder negatieve gevolgen voor de fysieke omgeving is voorlopig het hoogst haalbare. Dat stelt Herman Stolwijk in de vandaag verschenen CPB Policy Brief 2011/12 ‘Groene Groei: een wenkend perspectief?’.

Het streven naar ‘groene groei’ is inmiddels een kern van het overheidsbeleid. Het is onbetwistbaar dat op lange termijn de economische groei binnen de grenzen van de draagkracht van de aarde moet blijven. De vraag is echter of en hoe ‘groene groei’ bereikt kan worden. Bestaande instrumenten als beprijzen, heffingen opleggen en subsidiëren van schone technologie kunnen hun bijdrage leveren, maar volstaan uiteindelijk niet, net zomin als overheidsbeleid gericht op bepaalde sectoren of technologieën.

Voor echte groene groei zijn grote technologische doorbraken nodig, vooral op energiegebied. Die liggen echter nu nog niet in het verschiet en daarmee blijft ook het ideaal van groene groei voorlopig buiten bereik.

De auteur wijst er op dat voor een groot aantal indicatoren de druk op de omgeving weliswaar minder snel groeit dan de economie, maar dat van volledige ontkoppeling van deze twee nog geen sprake is. Vooral door de hoge bevolkingsdichtheid en de structuur van de economie neemt Nederland binnen de Europese Unie een bescheiden plaats in op de ranglijsten van duurzaamheidsindicatoren.

‹ Nieuwsoverzicht
GERELATEERD NIEUWS

Schiphol Logistics Park heeft maandag 18 juni de biobased brug op het logistieke bedrijvenpark in Ro...

In de Community of Energy Top Talents (CETT) werken masterstudenten en bedrijven intensief samen aan...

Komende winter gaat de provincie Noord-Holland bij gladheid tests doen met ‘groen strooizout’, g...

GERELATEERDE ORGANISATIES
 • Sustec Consulting & Contracting BV
  Sustec Consulting & Contracting BV
  Sustec realizes technologies for sustainable solutions in the field of handling waste streams. It involves energy production, the recovery of raw materials and nutrients and the purification of water. The projects we work on are the execution and completion of TurboTec® installations (licenses, limited scope and full scope), the development and support for resource recovery NutriTec® projects, and to support start-up and commissioning of new and existing WWTP.

  Adresgegevens
  Agro Business Park 7a, Wageningen

  Website
  www.sustec.nl

  Toegevoegd door
  sustec


  Naar de volledige kaart

 • Attero BV
  Attero BV
  Attero zet afval om in grondstoffen en duurzame energie. Uit organisch afval maken we onder andere bodemverbeteraar en groen gas, en ontwikkelen we projecten die aansluiten bij de biobased economy, bijvoorbeeld de productie van bioplastics als PHA uit GFT en PLA uit cellulosehoudende stromen.

  Adresgegevens
  James Cookweg 10, Venlo

  Website
  http://www.attero.nl

  Toegevoegd door
  Carlijn


  Naar de volledige kaart

 • NEN
  NEN
  Normalisatie vindt plaats op drie niveaus: * Nationaal heeft een werkgroep onder begeleiding van NEN een duurzaamheidsnorm opgesteld op basis van de Cramer criteria (ook wel bekend als NTA 8080). * Europees worden normen ontwikkeld als instrument voor de implementatie van de Europese richtlijn ter bevordering van het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen. NEN voert het secretariaat van de technische commissie die deze normen ontwikkeld. * Internationaal is normalisatie opgestart om tot mondiale normen voor duurzaam geproduceerde biomassa te komen. Om aan te tonen dat de biomassa die wordt gebruikt voor energietoepassingen ook duurzaam geproduceerd is, kunnen organisaties zich laten certificeren. Het certificaat geeft een gerechtvaardigd vertrouwen dat desbetreffende organisatie volgens de opgestelde duurzaamheidseisen produceert. Onder NEN Schemabeheer is een certificatieschema opgesteld met de spelregels voor certificatie tegen de bovengenoemde NTA 8080. Ook dit schema wordt internationaal weggezet, aangezien een belangrijk deel van de biomassa voor de Nederlandse markt zal moeten worden geïmporteerd

  Adresgegevens
  Vlinderweg 6, Delft

  Website
  http://www.nen.nl/web/Energie/Duurzame-biomassa.htm

  Toegevoegd door
  NEN


  Naar de volledige kaart

 • Infosfeer Sustainable CHAINge
  Infosfeer Sustainable CHAINge
  Infosfeer is gespecialiseerd in uitvoering van advies en projecten op kantoor, op de weg en op het water met een accent op duurzaamheid. The Bamboo CHAINge Project plant bamboe op braakliggende terreinen om er biomassa van te maken.

  Adresgegevens
  Burgemeester van der jagtkade 41, Hellevoetsluis

  Website
  http://www.infosfeer.nl/

  Toegevoegd door
  Jan-Govert


  Naar de volledige kaart

 • De Groene Zaak
  De Groene Zaak
  Overheid en bedrijfsleven streven beide naar economisch herstel. Naar een economie die ook de volgende generaties kansen biedt, zonder de rekening door te schuiven. En naar een economie die volledig gebaseerd is op duurzame innovatie. De Groene Zaak maakt zich daar hard voor. De bijna honderd deelnemende ondernemingen vormen een krachtig ondernemersplatform dat met innovatieve antwoorden komt voor de financieel-economische problemen van vandaag en morgen. De Groene Zaak pleit voor: een ‘Green Deal’ tussen de overheid en het innovatief bedrijfsleven een overheid die door een nieuw inkoop- en aanbestedingsbeleid ruimte schept voor de inbreng van duurzame koplopers een ‘green level playing field’ dat kortetermijn, onduurzaam ondernemen belemmert en duurzaam ondernemen bevordert een nieuw instrumentarium om duurzame initiatieven ook duurzaam te financieren duidelijke keuzes die leiden tot een duurzame energietransitie en duurzame mobiliteit

  Adresgegevens
  Parkstraat 20, Den haag

  Website
  http://www.degroenezaak.com/

  Toegevoegd door
  locuta


  Naar de volledige kaart

 • InnovatieLink
  InnovatieLink
  InnovatieLink biedt MKB-ondernemers in de topsectoren energie en chemie praktische oplossingen en ondersteuning bij innovatievraagstukken.

  Adresgegevens
  Groen van Prinsterenlaan 37, 3818 JN, Amersfoort

  Website
  www.innovatielink.nl

  Toegevoegd door
  innovatielink


  Naar de volledige kaart

 • Gemeente Alphen aan den Rijn
  Gemeente Alphen aan den Rijn
  Lokale overheid

  Adresgegevens
  Stadhuisplein 1, Alphen aan den Rijn

  Website
  www.alphenaandenrijn.nl

  Toegevoegd door
  Mieke Heim


  Naar de volledige kaart

 • BioSolar Cells
  BioSolar Cells
  BioSolar Cells is een Publiek-Private Samenwerking (PPS) waarin onderzoek wordt gedaan naar het optimaliseren van het fotosynthese proces in micro-organismen, planten en artificiële systemen. Het onderzoek zal o.a. leiden tot verbeterde algen en cyano-bacteriën voor de productie van brandstoffen en chemicaliën, tot verhoogde productie van voedselgewassen en tot het ontwikkelen van een nieuw type zonnecel: het Kunstmatige Blad. Het BioSolar Cells consortium bestaat momenteel uit 8 Nederlandse universiteiten en 30 nationale en internationale bedrijven. Het onderzoekbudget van BioSolar cells bedraagt op dit moment ruim 43 miljoen euro, waarvan 25 miljoen afkomstig van het ministerie van ELI.

  Adresgegevens
  Droevendaalsesteeg 1, Wageningen

  Website
  www.biosolarcells.nl

  Toegevoegd door
  René


  Naar de volledige kaart

 • MWH Global
  MWH Global
  MWH is een advies- en ingenieursbureau dat wereldwijd succesvolle en duurzame oplossingen biedt voor hedendaagse vraagstukken op het gebied van water, milieu en ruimte, afval en energie. MWH levert oplossingen waar overheid, havens en industrie daadwerkelijk behoefte aan hebben. Immers voor MWH moet innovatie een doel dienen. MWH adviseert en ondersteunt opdrachtgevers vanuit een persoonlijke aanpak en een stevige deskundigheid en streeft daarbij naar lange en hechte relaties. De medewerkers van MWH vormen daarbij de grootste kracht. MWH koppelt zijn lokale kracht aan een wereldwijd netwerk van 180 vestigingen (verspreid over vijf continenten in 38 landen, met 7.000 medewerkers).

  Adresgegevens
  westervoortsedijk 50 , arnhem

  Website
  http://www.mwhglobal.nl/

  Toegevoegd door
  atoes


  Naar de volledige kaart