Nieuws
Agenda

Centrum voor biovergassing in Alkmaar

In 2013 start in Alkmaar het Nederlandse Expertisecentrum Biomassavergassing. Een demonstratie-installatie wordt het kloppend hart van het centrum. De biomassavergasser krijgt in de eerste fase een vermogen van 12 MW en gaat ongeveer vijf miljoen kuub groen gas per jaar produceren.

In 2017 verwacht de ontwikkelaar van de MILENA-technologie, waarmee de biomassavergassing mogelijk is, dat er opgeschaald moet kunnen worden naar een commerciële installatie met 50 tot 100 MW aan vermogen. De investeringskosten voor het centrum en de installatie bedragen zo’n 30 miljoen euro. Het expertisecentrum en de bijbehorende demonstratiefabriek worden gevestigd op het bedrijventerrein Boekelermeer in Alkmaar.

De partners van het Nederlandse Expertisecentrum Biomassavergassing zijn het Energy research Centre of the Netherlands (ECN), afval- en energiebedrijf HVC, Ballast Nedam, Taqa Energy, de provincie Noord-Holland, de gemeente Alkmaar en Gasunie.

Lees meer: http://www.ecn.nl/nl/nieuws/item/date/2011/12/21/expertisecentrum-en-demonstratie-installatie-biomassavergasser-in-2013-gepland-in-alkmaar/