Nieuws
Agenda

Producenten van biobased producten in gesprek met ‘de markt’

Dat het digitale tijdperk leidt tot minder papier is logisch. Dat er ook fysieke papiervervangers uit voortkomen, bleek op de netwerkbijeenkomst Groene Grondstoffen voor alledaagse producten op 24 januari in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Want hoe maak je karton als je geen oudpapiertoestroom meer hebt: uit afgeweekte bieretiketten. Of beter nog: uit gras!

Solidpack maakt op bestaande kartonmachines karton uit bermgras en andere grassoorten die niet voor veevoeder worden gebruikt. In de toekomst zijn ook bietenpulp en tomatenplantenvezel mogelijke aanvoerstromen. A.S. Watson, bekend van onder andere Kruidvat en Trekpleister, neemt graskartonboxen van Solidpack af voor het vervoer van ‘special products’. Deze twee partijen hebben elkaar dus gevonden. Maar niet elke producent van biobased (deel)producten heeft al een duidelijke afzetmarkt. Net zo min als afnemers op de hoogte zijn van de ontwikkelingen richting biobased producten. Tijd om producenten en afnemers aan elkaar te koppelen op een netwerkbijeenkomst.

Natuurvezels

Interessant is ook ‘The unbeatable beet’, een project van Cosun dat zoekt naar de optimale verwaarding van bietenpulp en -bladeren. Klik hier voor het complete verslag.

Presentaties

De presentaties van deze netwerkdag vindt u hier.