Europees project zet in op snellere productie van biowaterstof

Waterstofproductie uit biomassa door bacteriën kan heel efficiënt gaan, al duurt het proces lang. In het nieuwe Europese project HyTIME gaan 9 partijen de komende 3 jaar manieren onderzoeken om de waterstofproductie te verhogen. Het project zet in op een continu fermentatieproces dat 1 tot 10 kilo waterstof per dag produceert.

Het project wordt geleid door Wageningen UR Food & Biobased Research. Daarnaast nemen in het project deel Heijmans Techniek & Mobiliteit en HyGear uit Nederland, Awite Bioenergie en RWTH Aachen University uit Duitsland, het Environment Park SPA uit Italië, Vienna University of Technology uit Oostenrijk, Wiedemann-Polska Projekt uit Polenen  Veolia Environment Recherche & Innovation uit Frankrijk.
In HyTIME willen de onderzoekers de biomassa die overblijft na de productie van waterstof in het fermentatieproces in een anaerobe, onder zuurstofvrije condities, stap omzetten naar biogas en methaan. Biomethaan kan gebruikt worden als een biobrandstof, in warmtekrachtcentrale voor de productie van warmte en elektriciteit of als transportbrandstof. Het project werkt op basis van de momenteel meest efficiënte technologieën en via optimalisatie van de fermentatieprocessen aan een volledig werkend systeem.
De omzetting van waterstof naar energie verloopt zeer efficiënt, waardoor het goed gebruikt kan worden als brandstof. Bacteriën produceren waterstof uit biologische materialen onder zuurstofvrije condities. Deze thermofiele bacteriën leveren de hoogste opbrengst bij een temperatuur van 70 graden Celsius. Dat is gebleken uit eerdere waterstofprojecten die geleid werden door Food & Biobased Research: Biohydrogen, EET-BioH2 en Hyvolution.
bron: Wageningen UR Food & Biobased Research, 19/03/12