Nieuws
Agenda

EU en India bundelen biobased krachten

Samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie speelt een belangrijke rol tussen Europa en India. Op 10 februari 2012 ondertekenden beide regeringen hiervoor een officiële verklaring. De kick off van de samenwerking vond echter al een maand eerder plaats. Met het ambitieuze, internationale programma SAHYOG willen India en de EU een driejarige samenwerking op het gebied van biomassa productie en conversie tot stand te brengen. Agentschap NL staat mede aan de basis van SAHYOG.

Kees Kwant is senior programma adviseur bij NSBP (Netherlands Sustainable Biomass Programmes): “SAHYOG is een unieke samenwerking. Ons belangrijkste doel is om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor partnerships tussen de EU-lidstaten en India die zich bezighouden met biomassaproductie en bioafval conversie via een biotechnologische aanpak.”
Roadmap Agentschap NL ondersteunt SAHYOG via een roadmap en de strategische onderzoeksagenda. De roadmap moet in 2014 aangeven welke gezamenlijke stappen richting de biobased economy genomen kunnen worden en wat de meest ideale rol is voor biomassa in verschillende sectoren. In 2012 ligt het accent op het maken van een inventarisatie. Samen met verschillende stakeholders onderzoekt men enerzijds de beschikbare hoeveelheid biomassa in India en EU en de nu lopende biomassa programma’s en projecten, waaruit twinning geïdentificeerd kan worden.
Grote potentie Kees ziet grote potentie in de samenwerking tussen EU en India: “Het fascinerende aan dit soort projecten is dat we nu eenmaal begrensd zijn door wat de aarde ons kan geven. Energie uit biomassa kan dan de oplossing zijn. India telt met een bevolking van meer dan één miljard vier keer zoveel mensen als de EU. Hoe kun je daar dan zo goed mogelijk biomassaproductie en -conversie daar van de grond krijgen? Een gigantische uitdaging!”
Meer weten Wilt u meer weten over SAHYOG? Neem dan contact op met Kees Kwant. Bellen kan ook: (088) 602 24 58.