Nieuws
Agenda

Routekaart Biobased Economy wint bronzen medaille

Op 23 en 24 maart werd in Pamplona het Mahet internationale infographics-congres Malofiej gehouden. Onze infographic over de routekaart van de Biobased Economy won hier de bronzen medaille. Meer over info-graphics kunt u lezen in het verslag van Karin Schwandt die aanwezig was bij het congres. 

Verslag

Malofiej20 Dit jaar werd voor de 20ste keer op rij de internationale infographics-conferentie in Pamplona georganiseerd. Ik was er voor de vierde keer bij en heb me opnieuw door verschillende sprekers laten inspireren. In vergelijking tot voorgaande jaren vond ik de sfeer erg energiek en heb ik genoten van de diversiteit van het programma. Daarnaast heb ik veel nieuwe internationale contacten op gedaan; zo had ik interessante gesprekken met Braziliaanse,  Russische, Deense en Kroatische vakgenoten.

Sprekers Op donderdag en vrijdag gaven achttien infographics-professionals van internationale naam en faam hun presentaties. Een intensief programma, waarbij vooral de presentaties van Andrew Vande Moere, Alberto Cairo, en bovenal Carl de Torres inspirerend waren. De presentaties van de oude bekenden Nigel Holmes en John Grimwade waren weer ouderwets gezellig en doorspekt met hilarische voorbeelden.

Trends In navolging van voorgaande jaren was de trend opnieuw data, data en nog eens data. In veel presentaties kwamen de woorden ‘open source data‘, ‘user generated data‘ en ‘social media data‘ terug. Kritische vragen van de deelnemers maakten echter duidelijk dat er ook veel kanttekeningen worden gezet bij deze trend. Technisch is er steeds meer mogelijk, maar de vraag of de lezer op dergelijke infographics zit te wachten, werd regelmatig hardop gesteld.

Prijzen Onderdeel van de conferentie is het uitreiken van de Malofiej-Awards, waarbij een internationale jury dit jaar uit 1.356 inzendingen de beste infographics koos. Net als voorgaande jaren vielen vooral de New York Times en National Geographic Magazine royaal in de prijzen; samen waren ze goed voor ruim een derde van de medailles. Voor onze inzending over de routekaart van de Biobased Economy ontvingen wij een bronzen medaille. Hiermee behoort dit project volgens de jury tot de beste 46 infographics van de wereld in de categorie ‘online infographics’. We maakten deze infographic in opdracht van het Ministerie van EL&I en in samenwerking met Dröge en van Drimmelen, Wageningen Universiteit en Schwandt Infographics.

Bekijk hier het totaaloverzicht van alle prijswinnaars.

Gouden medailles De leden van de jury worden door infographic-professionals gezien als de absolute internationale top. Aan hun professionaliteit en integriteit wordt over het algemeen dan ook niet getwijfeld. Ze onderbouwden hun keuze voor de winnaars van de gouden medailles uitgebreid: ze prezen de politieke relevantie van de onderwerpen, het onderzoek dat de makers deden, de manier waarop technologie wordt gebruikt om grote hoeveelheden data te ontsluiten en de sobere presentatie van de gegevens. Ik vond het daarom opvallend dat ik onder de deelnemers aan het congres veel kritiek hoorde op de keuze voor de winnaars van de gouden medailles.