Nieuws
Agenda

Electriciteit tappen uit planten: “dit is letterlijk groene stroom

Je tuin als elektriciteitsbron? Dit lijkt misschien toekomstmuziek . Toch zijn wetenschappers al ver met het ontwikkelen van de technologie voor het halen van stroom uit planten. In het project Plantpower onderzoekt Wageningen Universiteit de grootschalige toepassing van deze innovatie. De universiteit doet dit met buitenlandse partners en steun van het Europese Zevende Kaderprogramma (KP7). Binnenkort komen zelfs al de eerste plantstroomproducten op de markt.

Projectleider bij de Wageningen Universiteit is David Strik. Hij doet nu ruim vijf jaar onderzoek naar stroom opwekken met planten. “Honderd jaar geleden al ontdekte een Engelse geleerde dat je elektronen kunt winnen met bacteriën”, legt hij uit. “In de jaren zestig pikte de ruimtevaart dit op voor brandstofcellen. Nadeel: er was een giftig stofje nodig om de elektronen om te zetten in bruikbare stroom. Pas vijf jaar geleden ontdekten wij een manier om rechtstreeks elektriciteit uit bacteriën en levende planten te halen.”

Goedkoopste stroom

De belangrijkste drijfveer van Strik en zijn collega-onderzoekers is een ideologische: ze willen een duurzaam energiesysteem ontwikkelen. “Voor plantstroom heb je niet meer nodig dan water en plantjes, zoals rijst of andere grassoorten”, licht Strik toe. “Hiermee heb je letterlijk hernieuwbare, groene stroom, 24 uur per dag. Veel efficiënter dan bijvoorbeeld stroom opwekken met het verbranden van houtsnippers. En handiger dan zonnepanelen, die alleen werken als de zon schijnt. Bovendien wordt plantstroom goedkoper dan enige andere elektriciteitsbron.”

Vijftig keer meer

De Wageningse wetenschappers onderzoeken deze toepassing met steun van Agentschap NL, Alliander en het Europese Kaderprogramma. Ze doen dit samen met universiteiten en kennisinstituten in Engeland, België, Duitsland en Frankrijk. En met bedrijven die materialen inbrengen en meedenken over haalbare businesscases. “We kunnen nu al vijftig keer meer stroom opwekken dan vijf jaar terug. Bovendien zien we mogelijkheden om dat nog eens te vertienvoudigen.”

Groene daken en muren

De steun aan Plantpower loopt eind dit jaar af, maar de onderzoekers zoeken naar manieren om door te gaan. “Er is nog veel te doen en we hebben nú kennis en enthousiasme. Dat willen we vasthouden.” Strik en collega-onderzoeker Marjolein Helder zijn intussen het spin-offbedrijf Plant-e gestart. “Hiermee willen we binnen twee jaar concrete plantstroomproducten in de markt zetten. Denk aan groene daken of muren die elektriciteit leveren. We geloven heilig in het succes van plantstroom. Het levende bewijs is er.”

Meer informatie

Wilt u meer weten over KP7? Bekijk onze website over KP7.