Nieuws
Agenda

Studenten en NPSP maken 2 boten uit biobased composiet

In samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam en de Van Hall Larenstein school zijn parallel twee boten vervaardigd uit bio based composiet materiaal Nabasco. Composiet bestaat meestal uit glasvezel en polyester hars. Het composiet materiaal Nabasco bestaat uit natuurlijke vezels, een natuurlijk sandwichmateriaal en een bio-based hars. De boten varen op zonne-energie en zullen deelnemen aan de Dong Energy Solar Challenge, die van 8 tot 14 juli zal worden gehouden in Friesland. Door het gebruik van bio-based vezelversterkte kunststoffen voor de romp van de boten is een belangrijke stap gezet in het terugdringen van de milieubelasting van de boten. Het gebruikte Nabasco materiaal is licht en toch sterk, flexibel in design, buiten toepasbaar heeft een zeer lage (zelfs negatieve) CO2 belasting en is voor meer dan 80% vervaardigd uit materialen uit de agrarische sector.

Kijk : http://www.youtube.com/watch?v=J3cg6YvKCNU&feature=player_embedded.

Hogescholen

De innovatieve zonneboten zijn ontworpen en gebouwd door ingenieursstudenten van de Hogeschool van Amsterdam en de Van Hall Larenstein school. De beide Hogescholen wilden niet alleen varen op duurzame energie, maar ook de boot zelf moest duurzaam zijn. Daarom is er in nauwe samenwerking met NPSP Composieten voor beide boten een bio based race body ontwikkeld. De race bodies zijn aerodynamisch, milieuvriendelijk, zuinig en gemaakt van het duurzame materiaal Nabasco wat staat voor Nature Based Composites.

Als sandwichmateriaal is er voor de spanten en de onderwater gelegen delen van de boot gekozen voor balsa hout. Voor de delen die boven het water uitsteken is er kurk gebruikt. Een bijkomend voordeel van het gebruikte materiaal is dat het streefgewicht ruimschoots wordt gehaald, waardoor de kans op een finale plaats voor beide Hogescholen aanzienlijk wordt vergroot.

Formule 1

De DONG Energy Solar Challenge, officieel de World Cup for Solar Powered Boats, of ook wel de FORMULE 1 voor het elektrisch varen, leidt tot veel technische innovaties en economische spin-off. De route is zoveel mogelijk identiek aan de route van de Friese Elfstedentocht voor schaatsers. De zonneboten leggen de 220 kilometer lange route in zes dagen af. De boten van de Hogeschool van Amsterdam en de Van Hall Larenstein school zullen het niet tegen elkaar opnemen, aangezien ze in verschillende klasse vallen. Voor specifieke route informatie, kijk op de website www.dongenergysolarchallenge.nl.

Biobased composieten grote markt

Marktgrootte van deze bio-based vezelversterkte kunststoffen wordt verwacht in 2030 te zijn opgelopen tot bijna 2 miljard euro. Uit onderzoek van NPSP Composieten blijkt dat de milieubelasting bij met name transport toepassingen van bio-based composieten nu al zo’n 80% lager zijn dan conventionele materialen.