Afvalwaterzuivering nu ook als Grondstoffenfabriek

Het winnen van energie uit afvalwater met de Energiefabriek is zo succesvol dat het de waterschappen naar meer smaakt. Naast de grondstof voor het opwekken van energie, bevat het afvalwater bijvoorbeeld ook Stikstof, Kalium en de in Nederland zeer bekende grondstof Fosfaat. En dat heeft zo zijn waarde. In eerste instantie omdat de waterschappen streven naar duurzaamheid wat betekent dat ze het kind niet met het badwater willen weggooien. Ten tweede kan het ook financiële waarde hebben bij het verduurzamen van producten van diverse industrieën. Daarom de afvalwaterzuivering nu ook als Grondstoffenfabriek. De Energiefabriek heeft voor een krachtige impuls gezorgd voor wat betreft innovatie en energie-efficiency op de rioolwaterzuiveringen. Van de uitdaging om meer grondstoffen uit het afvalwater te halen, krijgen de waterschappen nóg meer energie!

Op 25 juni presenteren de waterschappen het innovatieve project de Grondstoffenfabriek® tijdens de ‘TEDxBinnenhof Catwalk for Innovation’ in het bijzijn van ZKH de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden. Uit bijna 300 inzendingen is het project over het winnen van grondstoffen uit afvalwater geselecteerd. Charlotte van Erp Taalman Kip van waterschap Hollandse Delta verzorgt de presentatie. Michael Braungart, founding father van Cradle to Cradle, is zo enthousiast over het idee dat hij speciaal naar TEDxBinnenhof komt om Charlotte aan te moedigen.

Grondstoffenfabriek®

Niet alleen energie terugwinnen uit afvalwater, maar ook grondstoffen voor de productie van chemicaliën, voeding en farmaceutische producten. De ambities voor de Grondstoffenfabriek® van de waterschappen zijn groot. Van Erp: “Eigenlijk is afvalwater een enorme ‘oliebron’ in Nederlandse bodem. Zoet water, nutriënten en (fossiele) energie worden schaars, terwijl afvalwater juist veel van deze essentiële grondstoffen bevat.” Jaarlijks stroomt er 2.000 miljard liter van deze ‘bio olie’ door de ondergrondse rioleringsaderen van Nederland. De 350 rioolwaterzuiveringen waar deze biomassa landelijk verzameld wordt, zijn de nieuwe Grondstoffenfabrieken® van de toekomst.

Michael Braungart

Medegrondlegger van Cradle to Cradle en bijzonder hoogleraar over dit onderwerp aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, Prof. dr. Michael Braungart, is bijzonder enthousiast over het initiatief van de waterschappen en zal daarom aanwezig zijn bij TEDxBinnenhof. Braungart: “De kern van het Cradle to Cradle concept is producten op een zodanige manier te ontwerpen, dat ze terug kunnen keren in de biosfeer (natuur) of technosfeer (alle technische dingen die we maken). Daar sluiten de ambities van de Grondstoffenfabriek® helemaal bij aan.”

Duurzame afvalwaterketen

Waterschappen hebben ambitieuze toekomstplannen voor een efficiënte en duurzame afvalwaterketen. Naast schoon water en energie, willen ze afvalwater ook gebruiken voor de productie van bioplastics, waterstof, ethanol, cellulose of kunstmest. Zo verdwijnt van al het fosfaat dat in Nederland gebruikt wordt 20% in het riool. Genoeg om meer dan de helft van het Nederlandse fosfaatkunstmestverbruik te vervangen. Eind 2011 heeft de Unie van Waterschappen met het Rijk een Green Deal gesloten. De Unie van Waterschappen werkt op dit moment de toekomstvisie verder uit, waaronder ook de plannen voor de terugwinning van grondstoffen.

Live stream

U kunt TEDxBinnenhof online volgen via de livestream volgen:http://tedxbinnenhof.com/live. De presentatie over de Grondstoffenfabriek® komt rond 14:15 uur aan bod.

Meer informatie op www.grondstoffenfabriek.nl