Proefinstallatie voor biopolymeren uit afvalwater

Binnenkort neemt Paques BV een proefinstallatie in gebruik waarmee  biopolymeren uit afvalwater kunnen worden gemaakt. Het proces is  ontwikkeld door de onderzoeksgroep Milieubiotechnologie van de TU Delft  en kenmerkt zich door bacteriën die grote hoeveelheden  polyhydroxyalkanoaten (PHA’s) kunnen produceren en tegelijkertijd het  afvalwater van organische reststoffen zuiveren.
“Doel van de proef is om dagelijks één kilo bioplastic te produceren, waarvan we vervolgens de eigenschappen uitvoerig kunnen testen”, aldus projectleider Robbert Kleerebezem van de TU Delft. De afvalwaterstroom van chocoladeproducent Mars in Veghel beschikt, volgens hem, over de juiste karakteristieken om biopolymeren te maken. Zo bevat het afvalwater weinig nutriënten, maar wel veel biologisch afbreekbare koolstof.

De proefinstallatie van Paques B.V bestaat uit een container met verschillende bioreactoren, controleapparatuur en pompen. Eind 2011 tekenden technologiestichting STW, de Technische Universiteit Delft en Paques B.V een overeenkomst, waarbij het bedrijf uit Balk het eerste recht kreeg op de resultaten uit het STW-onderzoek naar de productie van biopolymeren. Jans Kruit van Paques verwacht dat de eerste resultaten van het proefproject bij Mars binnen twee tot drie maanden bekend zullen zijn. Het project maakt deel uit van het STW-perspectiefprogramma ‘From Waste to Resource.’

Voor meer informatie: http://www.waterforum.net/nieuws/3020-proefinstallatie-voor-biopolymeren-uit-afvalwater