‘Groene’ composietmaterialen, bouwsteen voor de toekomst

Groen composietmateriaal is vederlicht, ultrastevig en onderhoudsarm kortom ideaal basismateriaal voor de auto-industrie, lucht- en ruimtevaart of de bouw. Ook met natuurlijke vezels en (deels) bioharsen kunnen materialen gemaakt worden die gelijke eigenschappen hebben als populaire kunststofcomposieten, gebaseerd op glasvezels en kunststofvezels.

In opdracht van het DPI Value Centre is het boekje ‘Biocomposieten’ verschenen. Het is geschreven door Wageningen UR Food & Biobased Research en is de 14de uitgave in de groene grondstoffenreeks. Het eerste exemplaar is aangeboden aan de Vereniging Kunststof Composieten Nederland en beschrijft de ontwikkelingen van deze ‘kansrijke en toekomstbestendige’ groene materialen.

Biovezels

In het boekje zijn de voor- en nadelen van biovezels beschreven. Voordelen zijn dat de ingrediënten overal ter wereld groeien, ze zijn hernieuwbaar en vaak behoorlijk sterk. Nadelen zijn dat natuurlijke materialen minder homogeen zijn dan glas of koolstof, dat er meer voorbewerking nodig is om de van nature aanwezige vocht en vettigheid aan biovezels te onttrekken en dat ze vaak lastiger te snijden zijn dan bijvoorbeeld glasvezel.

‘Hennep, vlas, jute, kenaf en sisal lijken qua prijs/kwaliteit verhouding de meest geschikte vezels voor toepassing in composieten’, concluderen de auteurs van het boekje, onderzoekers van Food & Biobased Research.

Bioharsen

Honderd procent natuurlijke harsen zijn nog maar nauwelijks geproduceerd. Harsen die gedeeltelijk ‘biobased’ zijn, zijn er echter steeds meer. De schrijvers van ‘Biocomposieten’ vergeleken tientallen commercieel beschikbare harsen die plantaardige oliën bevatten (en dus biohars genoemd mogen worden). Treksterkte, buigsterkte, viscositeit, prijs per kilogram; al dit soort zaken zijn geïnventariseerd.

Biocomposieten

De ontwikkeling van bioharsen is achtergebleven bij de ontwikkeling van biovezels, waardoor honderd procent biocomposieten (zowel hars als vezels honderd procent plantaardig) nog niet op de markt beschikbaar zijn. Naar hechting van biovezels aan bioharsen is bovendien nog maar nauwelijks onderzoek gedaan. Initiatieven, als binnen het onderzoeksprogramma Biobased Performance Materials, dat onder leiding staat van Food & Biobased Research, werken aan het opvullen van deze leemte.

Groene Grondstoffen

 Biocomposieten is de 14de uitgave in de serie Groene Grondstoffen, een serie publicaties die toegankelijk is voor een breed publiek. Het boekje is geschreven en uitgegeven door Food & Biobased Research in opdracht van het DPI Value Centre. Het is mede mogelijk gemaakt door het beleidsondersteunend onderzoeksthema Biobased Economy van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, het onderzoeksprogramma Biobased Performance Materials en de Vereniging Kunststof Composieten Nederland.

Biocomposieten boekje Een digitaal exemplaar van het boekje mailen we graag toe. Klik hier om te registreren.