Opening Biobased Paviljoen leidt tot voorstel Green Deal Duurzaam Bouwen

In de havens van Rotterdam vond gisteren de opening plaats van het Biobased Paviljoen, onderdeel van de Dutch Green Building Week. Christoph Maria Ravesloot trapte de bijeenkomst af.

In Rotterdam heeft het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen een ruimte ingericht om materialen en technieken te tonen waarmee duurzaam bouwen mogelijk wordt. Overal zijn voorbeelden en wordt uitleg gegeven over de verschillende toepassingen en hoe ze energie en het milieu kunnen sparen. Hier kon dan ook een Biobased Paviljoen niet ontbreken. Architect Daan Bruggink van ORGA architect, legde uit dat hij geinspireerd werd door de natuur. Door af te kijken bij de natuur hoe constructies worden gemaakt, kwam hij tot zijn ontwerp. Maar, zegt hij, daar moet het niet bij blijven. Men moet een stapje verder gaan om de materialen die gebruikt worden, dan ook van hernieuwbare grondstoffen te maken. Els Zijlstra, directeur van Materia, sloot hierop aan door haar database van biobased materialen te presenteren (www.materia.nl).

Ook Roel Bol, directeur Biobased Economy van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, was aanwezig. Hij presenteerde de visie van de overheid op de Biobased Economy, en legde de nadruk met name op MKB bedrijven, die volgens hem de drijvende kracht zijn achter de transitie naar een Biobased Economy. En dat het niet bij woorden bleef, bewees hij door een oproep te doen voor een Green Deal Duurzaam Bouwen. Op deze manier kunnen MKBers een vuist maken om Duurzaam Bouwen op de agenda te zetten en hulp krijgen op verschillende gebieden. Dit aanbod werd direct aangegrepen en nu al hebben rond 30 MKB bedrijven zich hiervoor aangemeld. Ook u kunt hieraan meedoen door te mailen naar Christoph Maria Ravesloot (christophmaria{at}ravesloot.nl) of Jan Vloo (vloo{at}kpnmail.nl).

Het paviljoen werd feestelijk geopend door Alexandra van Huffelen, Rotterdamse wethouder Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte, en Pieter van Essen, projectdirecteur haven voor het Rotterdam Climate Initiative. Het Paviljoen is mogelijk gemaakt door stichting Agrodome, knowledge centre for biobased building in het kader van het Interreg IVb project CAPEM (Cycle Assesment Procedure of Eco Materials). Het biedt ruimte om biobased bouwmaterialen ten toon te stellen en werd tijdens de borrel druk bezocht door alle aanwezigen. Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen mag terugkijken op een zeer geslaagde bijeenkomst met grote opkomst.

Mocht u zelf geinteresseerd zijn om het Biobased Paviljoen te bezoeken, kijk dan op de website www.icdubo.nl.

 

 

 

Om een impressie te krijgen van de opening, kunt u ook het volgende filmpje bekijken: