Nieuws
Agenda

Belangrijke ontwikkeling in de chemie: de CO2-economie

Veel onderzoekers zijn bezig met processen om materialen te maken uit water en CO2 met zonlicht als energiebron, net zoals in de natuur. In augustus kwam het Duitse Nova-institute met een interessant persbericht, ‘The next revolution: CO2 plus renewable Energy can serve as a feedstock for fuels, chemicals and plastics’. Daarin vertelt Nova’s CO2 expert dr. Fabrizio Sibilla dat CO2 vele milieuvoordelen kan opleveren bij gebruik in de chemische industrie en dat daarom landen als Australië, China en de VS er al geruime tijd mee bezig zijn. Reduceer CO2 met waterstof tot methaan of methanol en je kunt verder met een chemische grondstof of met een energiedrager. Het blijkt dat veel chemische bedrijven hier mee bezig zijn. Onlangse werd in Essen een koolstofdioxide conferentie gehouden. Op de site van de biobased society zijn een aantal zeer interessante artikelen over deze ontwikkeling gepubliceerd.

Gestart is met een artikel over de ‘Kooldioxide-economie’,gevolgd door ‘De kooldioxide-economie, de volgende revolutie in de chemie’ en ‘Bioplastics uit kooldioxide, nieuw en afbreekbaar’.
Een van de bedrijven op dit gebied is Lanzatech uit Nieuw-Zeeland. Op dit moment heeft dit jonge bedrijf veel succes in biobrandstoffen zonder agro, en ze bereiden zichzelf voor op toepassing van hun technologie in de hele Chinese staalindustrie. Nog een jong bedrijf op dit terrein is BioAmber. Het heeft veel succes met productie en marketing van biobarnsteenzuur, de volgende biochemische bouwsteen die een doorbraak gaat maken.

 Met dank aan : www.biobased-society.eu