Suikerunie neemt verdubbeling biovergister mee in uitbreidingsplannen

Suikerunie is van plan zijn biovergister op het terrein van de suikerfabriek in Hoogkerk fors uit te breiden, tot tweemaal de huidige capaciteit. Dat blijkt uit de aanvraag van een nieuwe milieuvergunning die het bedrijf heeft ingediend.

Uit de vergunningsaanvraag blijkt verder dat Suikerunie forse uitbreidingsplannen heeft voor de fabriek in Hoogkerk, zo meldt de Leeuwarder Courant. Suikerunie gaat de productiecapaciteit op het fabrieksterrein in Hoogkerk op meerdere manieren verhogen. Zo wordt de suikerbietencampagne, die jaarlijks in september van start gaat, met twee weken verlengd en zal tijdens die campagne dagelijks 10 procent meer bieten verwerkt worden.

Daarnaast zal het diksap dat bij de suikerproductie ontstaat, in het vervolg in Hoogkerk zelf worden verwerkt. De inhoud van de enige diksaptank op het terrein wordt nu nog per schip naar Dinteloord vervoerd voor verwerking. Een nieuwe, tweede tank wordt komende winter gevuld, waardoor de fabriek ook buiten de campagne forse hoeveelheden suiker kan produceren.

Uit de plannen blijkt verder dat Suikerunie plannen heeft voor een proeffabriek voor nieuwe producten. Suikerunie ziet namelijk een behoorlijke toekomst in de productie van biologische materialen die als vervanging van chemische en fossiele grondstoffen kunnen dienen.

Bron: Leeuwarder Courant/Energy Valley