De inzet van biomassa voor energieopwekking, en specifiek ook de inzet voor de productie van biobrandstoffen, levert een belangrijke bijdrage aan het realiseren van klimaatdoelen en het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen. De CO2 uitstoot van biobrandstoffen dient over de hele brandstofketen, van de teelt tot aan de uitlaat, kleiner te zijn dan bij fossiele brandstoffen. De productie van biobrandstoffen en bio-energie in het algemeen spelen een belangrijke rol in de transitie naar een op biomassa gebaseerde economie, de zogenaamde Biobased Economy. Hiermee wordt een economie bedoeld die gebaseerd is op hernieuwbare grondstoffen. De biobrandstoffenindustrie is een belangrijk startpunt voor de Biobased Economy en maakt het beter mogelijk om meer hoogwaardigere toepassingen van reststromen en/of elementen uit biomassa te realiseren.
Uit onderzoek van onder andere de Wereldbank en FAO blijkt dat de productie van biobrandstoffen nauwelijks leidt tot hogere voedselprijzen. Hogere voedselprijzen en honger in de wereld zijn meer het gevolg van onverwachte (weers)omstandigheden en armoede. Het effect op de voederprijzen voor de veehouderij zijn ook niet eenduidig, omdat met de productie van de 1e generatie biobrandstoffen reststromen voor de veehouderij beschikbaar komen. Biobrandstoffen zorgen waarschijnlijk wel voor meer stabiliteit van akkerbouwprijzen.
De Nederlandse landbouw is niet gericht op het produceren van grondstoffen voor biobrandstoffen. In Nederland worden vooral 2e generatie biobrandstoffen geproduceerd, daarbij worden dus geen voedselproducten gebruikt als inputs voor de biobrandstoffen. Bijvoorbeeld Sunoil in Emmen gebruikt frituurvet en resten van dierlijk afval en Ecoson in Son gebruikt dierlijke vetten als grondstof. In het Rotterdamse havengebied vindt wel productie van de 1e generatie biobrandstoffen plaats, waarbij gebruik wordt gemaakt van de import van biomassa.
LTO Nederland heeft een aantal standpunten over biobrandstoffen.
Kijk voor meer informatie op de website van LTO Nederland. Voor meer achtergrond informatie, klik Achtergrondinformatie biobrandstoffen.
Bron: LTO Nederland