Nieuws
Agenda

Pyrolyse-diesel op basis van houtresten is geschikt als transportbrandstof

Het Enschedese high-tech bedrijf BTG heeft een proces ontwikkeld om diesel uit houtresten te produceren. De diesel is geschikt om een auto op te laten rijden. Het voertuig rijdt op brandstof die voor 25% uit pyrolyse-diesel bestaat. Minister Kamp van Economische Zaken zal tijdens een bezoek aan Enschede op 10 juni in deze 4-wheel drive op de pyrolyse-diesel uit hout worden rondgereden. De rit zal plaatsvinden op de campus van de Universiteit Twente.

Werkbezoek Minister Kamp

Kamp bezoekt Enschede in het kader van het programma BioEnergy to Overijssel (Be2O). Dit programma betreft een samenwerking van BTG met de universiteit Twente en omvat 2,5 miljoen euro, gefinancierd door de provincie Overijssel. De minister neemt het over met een bijdrage van 4 miljoen euro voor het pyrolyseproject. Dat gebeurt vanuit het nationale Topsectorenprogramma.

Pyrolyseproces

In het pyrolyseproces worden houtresten gekraakt en ontstaat in enkele minuten bruikbare olie. De pyrolyse-olie is CO2 neutraal door het kringloopproces van de bomen en planten waaruit de houtresten zijn ontstaan. Een ander groot voordeel is dat de resten niet concurreren met de voedselketen: Pyrolyse-diesel is een tweede generatie biobrandstof die niet concurreert met voedselgewassen. De diesel uit pyrolyse-olie is gemaakt in de laboratoria van BTG. Het bedrijf toont aan dat het al mogelijk is om voertuigen op diesel uit biomassa via het pyrolyseproces te laten rijden. De diesel is een mengsel van 25% pyrolyse-diesel uit hout en 75% gewone diesel.

Pyrolyse is een van de kerntechnologieën van het Nederlandse Topsectorenprogramma. Dit programma wordt gefinancierd door het bedrijfsleven en het ministerie van Economische Zaken. De ontwikkelingen op dit terrein volgen elkaar nu in hoog tempo op. Voor de nieuwe pyrolysefabriek in Hengelo is eerder dit jaar een subsidie ontvangen van 4 miljoen euro vanuit het Topsectorenbeleid. Ook de Europese Commissie ziet pyrolyse als kerntechnologie voor tweede generatie duurzame biobrandstoffen. De Europese Commissie heeft al eerder financiële steun toegezegd aan de pyrolysefabriek die in het najaar van 2014 operationeel moet zijn.

bron: BTG, 10/06/13