Beurswaarde cleantech-bedrijven stijgt 18%

Een studie van Ernst & Young wijst uit dat de waarde van de wereldwijde cleantech-sector in het afgelopen fiscale jaar met €20 mrd is gegroeid. De studie analyseerde 424 beursgenoteerde bedrijven, waarbij alleen bedrijven geselecteerd waren die meer dan de helft van hun waarde halen uit de ‘clean energy business’. Het onderzoek stelde vast dat in april 2013 bij deze bedrijven 512.500 mensen werkzaam waren en dat ze een gezamenlijke beurswaarde van €128 mrd vertegenwoordigen; dat is 18 procent meer dan in dezelfde periode van het voorgaande boekjaar.

“Wereldwijd kwamen er in 2012 68 nieuwe bedrijven bij in de cleantech sector, tegelijkertijd verdwenen er ook 63,” schreef Ernst & Young in een persbericht naar aanleiding van deze studie. Vooral Azië was een grote winnaar met een groei van 16 procent naar 177 bedrijven. “In Europa, het Midden-Oosten en Afrika was er een daling in het aantal bedrijven met 8 procent tot een totaal van 135. De Verenigde Staten en China blijven toonaangevende landen met respectievelijk 70 en 64 bedrijven.”

Hernieuwbare energie

Het aantal bedrijven in de sector hernieuwbare energie groeide met 14 procent naar 32 bedrijven met een gezamenlijke beurswaarde van €19 mrd, een groei van 8 procent. De totale omzet steeg met 23 procent naar een totaal van €8,4 mrd. “De sector voor hernieuwbare energie toonde belangrijke tekenen van herstel, waarbij energieproductie bedrijven over de hele linie winst toonde en profiteerde lagere apparatuur kosten,” aldus EY.

Biobrandstoffen

Biobrandstoffen groeiden aanzienlijk in 2012. Het aantal bedrijven steeg naar 41, een groei van 8 procent. De beurswaarde steeg maar liefst met 25 procent naar €9,9 mrd en realiseerde een omzetstijging van 14 procent naar €19,6 mrd

Oorzaak van de groei

“De wereldwijde cleantech-sector heeft de transitie gemaakt naar groei. Grondstoffenschaarste, energieonzekerheid, de bevolkingsgroei en de toenemende consumptie door de groeiende middenklasse in opkomende markten zorgt ervoor dat deze sector blijft groeien,” stelt Gil Forer, EY’s Global Cleantech Leader. “China is zijn positie aan het versterken als belangrijkste cleantech-markt en is klaar om de Verenigde Staten van de eerste plaats te stoten als centrum voor beursgenoteerde cleantech-bedrijven,” aldus Forer.

Door: Duurzaambedrijfsleven.nl