Onderzoek Biobrug toont aan: Noord-Nederland biedt veel mogelijkheden groene economie

Onderzoek toont aan dat de groene economie springlevend is, zeker in Noord-Nederland waar Groningen een leidende rol in speelt. Het toont aan dat Noord-Nederland een kritische massa aan groene bedrijven en organisaties heeft. Dit zijn grote en kleine bedrijven die zich soms veel en soms een beetje met de groene economie bezig houden.

Groene economie Noord-Nederland; de cijfers

In opdracht van de Kamer van Koophandel Noord-Nederland heeft BioBrug de omvang van de groene economie in Noord-Nederland in kaart gebracht. De groei van de groene economy, of biobased economy, biedt kansen voor de ontwikkeling van de Noord-Nederlandse economie. Hierin gaat het over het gebruik van biomassa voor niet-voedsel toepassingen in de farmacie, chemie en energie. Dit biedt perspectief voor het ontstaan van innovatieve bedrijvigheid.

Gert Jan Euverink, hoogleraar directeur BioBrug, licht toe: Door een inventarisatie te maken in Noord-Nederland van het aantal mensen en bedrijven dat zich met de groene economie bezig houdt en hun omzet, wilden we de levensvatbaarheid van de groene economie in Noord-Nederland zichtbaar maken. Euverink vervolgt: Groene bedrijven, staan niet in de bestanden bij het CBS of de KvK, dat maakt deze branche lastig inzichtelijk en daar wilden we verandering in brengen. De resultaten tonen dat Noord-Nederland zeer actief en kansrijk is op het gebied van de groene economie met in totaal 233 bedrijven en 69 kennisorganisaties waarvan de bedrijven voor ruim 4,5 miljard aan omzet draaien in de groene economie. Samen geven ze aan ruim 25.000 mensen een baan.
Gjalt de Jong, hoofddocent strategie RUG, vult aan: Groningen is hierin koploper met 136 bedrijven en organisaties met 11.000 banen en bijna 2 miljard omzet. Drenthe staat op een tweede plaats met 105 bedrijven en organisaties die bijna 5.000 banen opleveren en een omzet van bijna 850 miljoen. Als derde gevolgd door Friesland met 51 bedrijven en organisaties waar ruim 10.000 mensen werken en waar ruim 1,7 miljard omzet wordt gedraaid.

Potentie Noord-Nederland

Euverink vervolgt: Noord-Nederland is een geschikte regio voor de ontwikkeling van kennis en ervaring met een groene economie. Ik noem de agro-sector in Friesland die biomassa en andere grondstoffen kan produceren. En de chemiesector in het Eemsdelta gebied en op het Emmtec terrein in Emmen hebben de kennis om dat te gebruiken. Dit in combinatie met de goede logistieke sector en infrastructuur in Groningen maakt dat we snel en efficiënt groene producten kunnen invoeren en exporteren, zo besluit Euverink.

Bron: Persbericht Biobrug