Bioplastics: de nieuwste productinnovaties

Bioplastics hebben van oudsher een belangrijke rol gespeeld in het verpakkingssegment. De afgelopen jaren zijn we echter bewust geworden van de veelzijdigheid van bioplastics en de milieuvoordelen die het met zich mee brengt in de consumenten elektronica, automotive, sportartikelen en vezels markten. Hierdoor is een breed scala van interessante, nieuwe high-performance producten gelanceerd. Een van de nieuwste toepassingen zijn biobased producten, waaronder een zonne-oplader, een waterbestendige outdoor jas, de eerste bioplastics behuizing voor een touch screen, een veiligheidspak met chemische bescherming van niveau hoog en een wereldwijd bekend sportkleding merk dat bioplastics gebruikt voor een van hun retro sneaker modellen. De leden van European Bioplastics staan aan de voorhoede als het gaat om innovatieve producten, hun diensten en kennis hebben bijgedragen aan het maken van deze producten.

Sunshine Solar Charger

Solar charger by PolyOne© PolyOne
Solar charger by PolyOne© PolyOne

De Sunshine Solar Charger is ontwikkeld door PolyOne in samenwerking met het Nederlands gevestigde Xindao en haar ontwerpstudio XD Design in Shanghai. Gegoten plastic omhulsel onderdelen van de lader zijn gemaakt van “resound” biopolymeer ontwikkeld door PolyOne. Xindao schat in dat hiermee de CO2-footprint van het product met 35 procent verminderd.

 

North

“North” jacket made with biobased nylon© Yeti™
“North” jacket made with biobased nylon© Yeti™

Duitse outdoor kleding provider Yeti vermarkt momenteel een andere innovatie: “North ” is een capuchon donsjack met een lichtgewicht buitenkant gemaakt van biobased nylon. De biobased nylon is afgeleid van ricinus planten, een technologie die is ontwikkeld door het Japanse bedrijf Toray. De buitenkant is waterbestendig, zelfs in de stromende regen .

Lantex

Lantex™ 300 protection suit made with NatureFlex™ © Innovia
Lantex™ 300 protection suit made with NatureFlex™ © Innovia

Een van de eerste producten op het gebied van veiligheidskleding met behulp van bioplastics is onlangs gelanceerd door het Amerikaanse bedrijf Kappler®. Het ademende en beschermende pak Lantex ™ 300 biedt een hoog niveau van chemische bescherming, en maakt gebruik van NatureFlex ™ bioplastic van Innovia Films om hittestress te verminderen. In een gevaarlijke chemische noodsituatie kan het pak worden gedragen voor een langere periode van tijd .

 

PLA touchscreen

PLA casing for touch screen computer © Corbion Purac
PLA casing for touch screen computer
© Corbion Purac

Kort voor de K2013 beurs in Düsseldorf, Duitsland, presenteerden de bedrijven Kuender, Supla en Corbion Purac ’s werelds eerste PLA touchscreen computer. Hoogglans behuizing van de computer is gemaakt van hoge hittebestendig PLA .

 

PUMA

PUMA sneaker using APINAT bioplastic. © APINAT
PUMA sneaker using APINAT bioplastic.
© APINAT

Een ander voorbeeld van de vezels en kleding markt werd dit jaar gelanceerd door sportmerk PUMA. Een klassieke sneaker van PUMA ’s InCycle collectie van het bioplastic merk APINAT van Italiaanse bedrijf API werd ontworpen om biologisch afgebroken te worden.

 

 

 

 

 

Deze reeks van innovatieve materialen toont aan dat de grote familie van bioplastics milieugunstige alternatieven voor alle marktsegmenten van huidige kunststoffen, kan bieden. Meer informatie over de bioplastics industrie is beschikbaar op www.european – bioplastics.org.

 

Bron en foto’s: European Bioplastics