EU voorstel voor reductie van plastic tasjes biedt kansen voor de bioplastic alternatieven

“Het voorstel van vandaag van de Europese Commissie ter bevordering om de consumptie van plastic draagtassen in de EU te verminderen, is een belangrijke eerste stap in de richting van een meer duurzame economie”, zegt François de Bie, voorzitter van de vereniging European Bioplastics in reactie op de paper vandaag gepresenteerd door commissaris Janez Potočnik .

Rekening houdend met de leidende beginselen van een circulaire economie en de verhoogde efficiëntie van hulpbronnen, moet het initiatief vandaag ook de mogelijkheid bieden voor wetgevers om biobased producten, zoals bioplastics, te bevorderen. European Bioplastics beveelt aan dat de maatregelen naar voren gebracht om het verbruik van plastic zakken te verminderen, ook voor  voor flexibiliteit in de lidstaten bij de behandeling van bioplastic boodschappentassen moet zorgen. Het vrijstellen van bioplastics van alle maatregelen moet worden overwogen, door hun positieve milieuprestaties, is bedoeld om het verbruik van de lichtgewicht plastic draagtassen te verminderen.

European Bioplastics

European Bioplastics pleit voor de vermindering van het draagtas verbruik in het algemeen, en onderschrijft de fundamentele benadering van het voorstel van de Commissie tot wijziging van de richtlijn betreffende verpakking en verpakkingsafval (PPWD). Dit voorstel biedt de lidstaten af te wijken van artikel 18 van het PPWD. European Bioplastics pleit verder om specifieke bevordering van maatregelen voor bioplastic alternatieven te overwegen .

“Onder deze richtlijn zou de Italiaanse plastic zak wet definitief worden gevalideerd. Deze wet verbood lichtgewicht draagtassen van fossiele plasti , en laat alleen eenmalig gebruik zakken toe die composteerbaar zijn volgens EN 13432”, voegt de Bie toe. European Bioplastics ondersteunt ook de vrijstelling van biobased, niet-biologisch afbreekbare boodschappentassen, dat ten minste voor 50 procent biobased inhoud bevatten, van het beperken van de marktregulering. Het bevorderen van maatregelen voor bioplastic alternatieven zouden milieuvraagstuk en de bouw van een bio-based economy tegelijk aanpakken.

Voordelen

Het biobased gehalte van bioplastic boodschappentassen zorgt voor een lagere carbon footprint dan fossiele zakken, en helpt om de CO2 -uitstoot te verminderen. In landen waar organisch afval wordt ingezameld, kunnen composteerbare zakken worden gebruikt om organisch afval te verzamelen, waardoor de zak tweeledig gebruikt kan worden. Studies hebben aangetoond dat composteerbare bioafval zakken helpen om de hoeveelheid bioafval dat wordt verzameld te vergroten en de kwaliteit van de compost te verbeteren. Tweeledig gebruik vermindert ook het aantal zakken die weg worden gegooid of op de stort belanden. In landen waar plastic afval wordt teruggewonnen voor recycling, kunnen bioplastic boodschappentassen mechanisch worden gerecycleerd tot nieuwe plastic producten. In landen waar afval wordt verbrand, draagt het biobased gehalte ​​bij aan de opwekking van duurzame energie .

Meer informatie over bioplastic boodschappentassen is te vinden op Europese website Bioplastics :

Position Paper  en  Fact Sheet

Bron: European Bioplastics