Rondreizende expositie ‘Bio-Based’

DOOR Duurzaamnieuws.nl – Op  7 november heeft Rein Munniksma, gedeputeerde natuur en Landbouw van de provinci Drenthe, de expositie ‘Bio-Based’ geopend. De opening vond plaats in het Wageningen UR Kenniscentrum Agro Noord en Oost Nederland (KANON) te Valthermond. De expositie reist het komende jaar rond door Nederland.

Gedeputeerde Rein Munniksma: ‘De grondstoffen die de landbouw biedt, willen we voor industriële toepassingen gebruiken. Dit geeft de kans om een optimale samenwerking tussen de landbouw in de Veenkoloniën en de duurzame chemiesector in Emmen te bewerkstelligen’. In een biobased economy draait de economie niet op fossiele maar op groene grondstoffen. ‘De provincie Drenthe en de EDR stimuleren de ontwikkeling van de biobased economy. De omwenteling naar een biobased economy gaat over ingewikkelde chemische en landbouwkundige processen. Met deze expositie kunnen we dat op een toegankelijke manier vertellen’, aldus gedeputeerde Economische Zaken Ard van der Tuuk.

Rondreizend en op maat

‘Bio-Based’ is ontwikkeld door de onderzoeksinstituten Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) en Food & Biobased Research van Wageningen UR. Het is een flexibele en verplaatsbare tentoonstelling en daarmee geschikt voor een uiteenlopend publiek. De nieuwste technieken (o.a. visualisaties, minifilmpjes voor de smartphone) worden gebruikt om het verhaal eigentijds neer te zetten. Zo is er een grote glazen bol met daarin een animatie. Uit reststromen van tuinbouw kunnen bijvoorbeeld veiligheidsgordels voor kinderzitjes worden gemaakt. Op grote panelen is te zien hoe het proces van reststroom tot product verloopt. De doelgroep van de expositie is in eerste instantie de consument die (nog) niet weet wat je kunt maken van groene grond- of reststoffen. Daarnaast wordt ‘Bio-Based’ gericht ingezet voor benadering van scholieren en ondernemers uit verschillende sectoren.

Samenwerking

De expositie is onderdeel van het project Agrobiopolymeren (biokunststoffen), een uniek Nederlands-Duits samenwerkingsverband in het kader van het INTERREG IVA programma Duitsland-Nederland. Wageningen UR is medefinancier en projectleider van de expositie Bio-Based en begeleidt de Nederlandse rondreis. De tentoonstelling is gesubsidieerd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de provincie Drenthe en de Niedersächsische Staatskanzlei. Het wordt begeleid door het programmamanagement van de Eems Dollard Regio.

Door: Duurzaamnieuws.nl