Algen breken CO2 af, worden dakbedekking

DOOR Duurzaamnieuws.nl – Vorig jaar heeft Algaecom met en bij Icopal een proefinstallatie gebouwd waarmee de CO2 uitstoot van de bitumenrecy­cling­fabriek deels kan worden afgevangen. De algen gebruiken de CO2 als voe­dingsstof en verdubbelen zich elke 36 tot 48 uur waarna een deel wordt geoogst. De geoogste algen worden vervolgens gebruikt in het productieproces van bitumen producten; dit is nog nergens ter wereld eerder toegepast. Onlangs is deze proef succesvol afgerond. De proefinstallatie is het resultaat van een samenwerking met de Hanze Hogeschool en is gesub­sidieerd door het Innovatief actieprogramma (IAG) van de Provincie Groningen.

algenOp het fabrieksterrein van Icopal in Groningen werden grote kunststof zakken opgehangen, gevuld met water en gericht op het zuiden, omdat zonlicht zorgt voor de groei van de algen. De 12 meter lange zakken, 10 stuks in totaal zijn vervolgens gevuld met monocultures van algen. De dichte zakken zorgen dat er geen ongewenste organismen gaan groeien. Voor de groei gebruiken de algen de CO2 uit de rookgassen van een van de zogenaamde olieheaters als voeding. Interessant duurzaam detail is dat de gebruikte olieheater het recyclingproces op temperatuur brengt. Het testterrein beslaat 100 m2.

In de bitumenrecyclingfabriek is voor het smelten van gebruikte dakbedek­king, snijresten en productie-uitval energie nodig. Deze energie wordt opgewekt door verbranding van aardgas waarbij CO2 vrijkomt. Dit CO2 is naar de algen geleid die dit als grondstof gebruiken om te groeien. Zo wordt CO2 omgezet in nieuwe biomassa: algen. Omdat de algen een speciale olie bevatten, kunnen ze weer worden gebruikt als grondstof voor bitumenproductie. Op deze wijze wordt een duurzame kringloop verkregen. “Nergens ter wereld is een algenfabriek als deze te vinden, immers de verwerking van de geoogste algenmassa in dakbedekking, of als verjongingsmiddel en/of bindmiddel voor asfalt is volstrekt uniek”,  aldus Bert Knol, Managing Partner Algaecom.

Vanwege die schaarste zet Icopal ook stevig in op recycling en hergebruik. Nu al bestaan de dakrollen van Icopal voor 15% uit gerecycled materiaal. De recyclingfabriek in Groningen vierde onlangs haar 5-jarig jubileum. Met algen heeft Icopal in de toekomst dus nog een manier om in een deel van haar behoefte aan bitumen te voorzien.

Door: Duurzaamnieuws.nl

Foto: Duurzaamnieuws.nl