Netwerkbijeenkomst Biobased Economy goed bezocht

Gisteren vond de negende Netwerkbijeenkomst Biobased Economy plaats in het Orpheus Theater in Apeldoorn. Met driehonderd aanwezigen was de netwerkbijeenkomst een groot succes. Vooral MKB uit Oost-Nederland was goed vertegenwoordigd, zowel als bezoekers als op de informatiemarkt.

Wouke van Scherrenburg opende als dagvoorzitter de bijeenkomst met de vraag waar iedereen vandaan kwam. Het grootste gedeelte van de zaal kwam uit de regio Gelderland en Overijssel, waarvan een groot gedeelte MKB-ers. Hierna volgde een kort interview met Roel Bol, directeur Programmadirectie Biobased Economy van het Ministerie van Economische Zaken, over de ontwikkeling binnen de Biobased Economy. Volgens Bol loopt Nederland voorop in de Biobased Economy, waarbij het MKB voorop staat als het om innovatie gaat. Hij was dan ook erg blij met de grote opkomst MKB-ers uit de regio die dit netwerkevenement bezochten. Zijn advies aan ondernemers was om buiten de traditionele partners samenwerking te zoeken.

Nieuwe Kennis- en Innovatie Agenda

Vinus Zachariasse, voorzitter van de Wetenschappelijke en Technologische Commissie voor de Biobased Economy, overhandigde vervolgens haar nieuwste boek ‘Strategie voor een Groene Samenleving’, voortbouwend op het eerste rapport ‘Naar Groene Chemie en Groene Materialen’ (april 2011). Het nieuwe boek vormt een vernieuwde Kennis- en Innovatie agenda voor de Biobased Economy in de komende jaren. (Zie dit nieuwsbericht voor meer informatie)

Jan Emmerzaal vertegenwoordigde Green Tech Alliances, dat mensen beschikbaar stelt voor Biobased ontwikkelingen voor bedrijven in Gelderland en Overijssel. Tijdens zijn presentatie noemde hij een aantal mooie Biobased voorbeelden, zoals het bedrijf Rolsma, dat verf maakt op basis van lijnzaadolie. Daarna was het woord aan Nico de Vos van het bedrijf ForFarmers, groot in de mengvoerindustrie. Hij benadrukte de groeiende vraag naar grondstoffen, waardoor het bedrijf is gaan kijken naar mogelijkheden in zee en water. Out-of-the-box denken is volgens hem belangrijk voor verduurzaming. Zo keken zij naar potentiele grondstoffen voor eiwitten, zoals graseiwit, algen, eendenkroos en insecten. De Vos vertelde dat de regelgeving van afval toch lastig blijft in zijn Biobased ontwikkeling. Hierop reageerde Roel Bol door de Green Deals aan te dragen. ‘Een Grean Deal is een interessant middel om problemen in regelgeving van afval op de politieke agenda te zetten’, aldus Bol. Ook efficiente samenwerkingsvormen via deze website www.biobasedeconomy.nl en de bijbehorende LinkedIn groep, dienen als middel voor bedrijven om partners te vinden, volgens Bol.

Pitches van ondernemers

Na een korte koffiepauze, waarin volop genetwerkt werd, was het tijd voor de pitches. De deelnemers hadden vijf minuten om te vertellen wat ze precies deden en wat ze nodig hadden om verder te groeien. De eerste pitch was van BTG. BTG produceert pyrolyse olie in 2 seconden in plaats van 200 jaar. Een ware revolutie in de aardolie industrie. Paperfoam creëert Biobased en composteerbaar verpakkingsmateriaal van zetmeel en vezels en zoekt samenwerking met partners. Foreco maakt hout hoogwaardig en duurzaam door hout uit snel groeiende naaldhout bossen te behandelen met rietsuiker olie waardoor het een alternatief wordt voor tropisch hardhout. Biopearls maakt bioplastic granulaten en maakt daardoor wat de klant wil. Enki Energy ontwerpt kleine vergisters met een eigen bacteriesysteem voor biogas. ‘Bacterien kunnen alles’, aldus Enki Energy. Maan Group maakt verlijmde biologisch afbreekbare plantenpotjes, de zogenaamde Spiderplug, voor de agrosector. Kortom, veel pitches van enthousiaste ondernemers.

Gedeputeerden

Als laatste interviewde Van Scherrenburg Annemieke Traag, gedeputeerde Provincie Gelderland, en Theo Rietkerk, gedeputeerde Provincie Overijssel. Traag riep ondernemers op om met elkaar samen te werken, de overheden scherp te houden en zichtbaar te blijven als ondernemers. Rietkerk was onder de indruk van de pitches. Hij wil dan ook de kracht van Biobased ondernemerschap de ruimte geven. ‘Er ligt 1 miljoen klaar voor Overijsselse MKBers voor onderzoek voor kennis en innovatie, onder andere voor Biobased ontwikkelingen’, aldus Rietkerk. Via de website van de Provincie Overijssel is meer informatie te vinden hierover. Ook Traag vertelde dat Gelderland een brede financiering aanbiedt voor Biobased ondernemers. Via de website www.ondernemengelderland.nl is meer informatie te vinden. Tot slot benadrukte beiden dat zij met heel Oost Nederland, alsmede Duitsland samenwerking in de Biobased Economy.

Hierna was het tijd voor de matchmaking, waar bedrijven, overheden, NGO’s en wetenschappers elkaar konden vinden.

Geschreven door + Foto: Julie Zonneveld