Het omzetten van algen naar ruwe olie in minuten

Ingenieurs van het Ministerie van Energy Pacific Northwest National Laboratory hebben een continu chemisch proces ontwikkeld dat nuttige ruwe olie produceert uit geoogste algen in minuten, aldus het tijdschrift Algae Research.

Genifuel Corp, gevestigd in Utah, heeft de licentie voor de technologie en werkt samen met een industriële partner om een pilot plant met behulp van de technologie te bouwen. Een suspensie van natte algen wordt in de voorkant van een chemische reactor gepompt. Zodra het systeem up-and-running is, komt er ruwe olie uit in minder dan een uur. Met extra conventionele raffinage wordt de ruwe algenolie omgezet in vliegtuigbrandstof, benzine of dieselbrandstof.

Het proces produceert ook afvalwater – dat verder wordt verwerkt tot brandbaar gas – en andere stoffen zoals kalium en stikstof, die samen met het gereinigde water kunnen worden gerecycled om meer algen te laten groeien.

Algen worden al langer beschouwd als een potentiële bron van biobrandstof, en verschillende bedrijven hebben op basis van algen brandstoffen geproduceerd op onderzoek schaal, maar de brandstof wordt geprojecteerd duur te zijn. De PNNL technologie maakt gebruik van het energiepotentieel van algen op efficiënte wijze en bevat een aantal methoden om de kosten van het produceren van algenbrandstof te verminderen .

Het wegwerken van traag, energie-inefficiënt drogen en hexaan stappen

PNNL wetenschappers en ingenieurs vereenvoudigden de productie van ruwe olie uit algen door verscheidene chemische stappen te combineren in een continu proces. De belangrijkste kostenbesparende stap is dat het proces werkt met natte algen. De meeste huidige processen vereisen gedroogde algen – een proces dat veel energie kost en duur is. Het nieuwe proces werkt met algen slurry die maar liefst 80 tot 90 procent water bevat.

Terwijl andere groepen soortgelijke processen hebben getest om van natte algen biobrandstof te maken, gebeurde dat telkens in delen. Het PNNL systeem draait continu en verwerkt ongeveer 1,5 liter algen slurry per uur in de onderzoeksreactor. Het lijkt niet veel, maar het komt veel dichter bij de vorm van een permanente systeem vereist voor grootschalige commerciële productie.

Het PNNL systeem elimineert ook een stap die nodig is in de meest voorkomende algen-verwerkingsmethoden vandaag de dag: de behandeling met oplosmiddelen zoals hexaan om de energierijke olie te extraheren van de rest van de algen. In plaats daarvan werkt het PNNL team met de hele algen door die te onderwerpen aan zeer heet water onder hoge druk om de substantie te verscheuren waardoor het grootste gedeelte van de algen omgezet worden in vloeibare en gasvormige brandstoffen.

Snelkookpan

Het systeem draait op ongeveer 350 graden Celsius (662 graden Fahrenheit) en een druk van ongeveer 3000 psi en combineert de werkwijzen van zogenaamde hydrothermale vloeibaarmaking met katalytische hydrothermale vergassing. Elliott zegt dat zo’n hoge druk systeem niet eenvoudig of goedkoop is om te bouwen, dat is een nadeel van de technologie , maar de kostenbesparingen op de back-end maakt de investering goed.

“Het is een beetje zoals het gebruik van een snelkookpan, alleen de drukken en temperaturen die we gebruiken zijn veel hoger” zegt Douglas Elliott, laborant die het onderzoek van het PNNL team leidde. “In zekere zin dupliceren we hetzelfde proces als in de aarde die algen omzet in olie in de loop van miljoenen jaren. We doen het alleen veel, veel sneller.”

Het recente werk is onderdeel van DOE National Alliance for Advanced Biofuels & Bioproducts (NAABB) en wordt gefinancierd met de American Recovery and Reinvestment Act fondsen door DOE’s Office of Energy Efficiency and Renewable Energy. Zowel PNNL en Genifuel zijn partners in het NAABB programma.

Door: Kurzweilai.net

Bron en Foto’s: PNNL

REFERENTIE: