NovaBike – 250 Km/h op bio ethanol

NovaBike is het studenten motorrace team van de Technische Universiteit Delft. De studententeams van de TU Delft, ook bekend als D:DREAM-teams, hebben een rijke historie in het bouwen van exceptionele voertuigen. Al vijf jaar bouwt NovaBike met een twintigtal studenten elk  jaar een motorfiets aangedreven door bio-ethanol. Door de strijd aan te gaan  op het circuit met andere race-motoren, aangedreven door benzine, bewijst NovaBike de kracht van biobrandstoffen.

Waarom Bio-ethanol

NovaBike rijdt op bio-ethanol omdat het hele team er van overtuigd is dat biobrandstoffen de toekomst hebben. Deze overtuiging is gegrond op het feit dat theoretisch elke verbrandingsmotor simpel omgebouwd kan worden voor het gebruik met bio-ethanol. NovaBike wil het image van bio-ethanol dan ook veranderen naar een beeld van hoge prestaties. Het belangrijkste doel dat het team is bewijzen dat bio-ethanol eenzelfde of betere prestatie heeft dan conventionele fossiele brandstoffen. De beste manier om dit te laten zien is het verslaan van benzine in een race naar de finish! De NovaBike rijdt op tweede generatie bio-ethanol en heeft daarmee een aanzienlijk minder grote ecologische voetafdruk dan haar concurrenten.

Het team

Het team bestaat uit studenten van over de gehele TU Delft, de meeste studenten studeren Lucht en Ruimtevaarttechniek, Werktuigbouwkunde, Industrieel Ontwerpen en Electrotechniek. De educatie van deze teamleden staat, naast de promotie van het gebruik van bio-ethanol, als doel hoog in het vaandel van NovaBike. Als de engineers van de toekomst krijgen deze studenten de kans om hun interesses te verkennen. De studenten nemen verantwoordelijkheid in alle onderdelen van het project, van engineering tot productie en planning tot de financiering. Door elk jaar een nieuwe groep studenten in het project te betrekken blijft een innovatieve, creatieve ideeën ontstaan.

Racen op bio-ethanol

Met de motorfiets wordt geracet in het FIM SuperMono Championship. Er is gekozen om in deze klasse te rijden door de technische vrijheid die deze klasse bied. Hierdoor kunnen wij een compleet zelfgemaakte motorfiets neerzetten die aan onze eisen voldoet. Daarnaast kunnen wij in deze klasse een platform bieden voor onderzoek en ontwikkelingen van onze partners. Het eindproduct dit jaar zal dan ook een compleet nieuwe, innovatieve motorfiets zijn, die topsnelheden van 250 km/h uur moet gaan halen. Een zichtbaar, tastbaar voorbeeld van goed gebruik van bio-ethanol!

Meer informatie kunt u vinden op www.novabike.nl