Nieuws
Agenda

Goedkopere olie uit Japanse algen

Door: Rob Stroeks, Innovatie Attaché Tokio – Het onderzoeksconsortium IHI NeoG Algae LLC kwam begin januari in het nieuws met een belangrijke mijlpaal in het verlagen van kosten voor de olieproductie uit algen.

Door verbeterde cultivatietechnologieën toe te passen, slaagde de groep erin om de prijs van de zogenoemde Mobura-olie te halveren: van 1000 naar 500 yen per liter. De olie is geschikt als brandstof voor vliegtuigen en als materiaal voor plastic flessen en cosmetica. Uiteindelijke doelstelling is om de prijs verder te verlagen tot ongeveer 100 yen per liter, waarmee de olie rond 2020 concurrerend moet worden met ruwe olie.

Het consortium bestaat uit IHI, een grote aanbieder op gebied van biologische industriële procestechnologie, en de biotechnologiebedrijven Gene & Gene Technologies en Neo-Morgan Laboratory. De groep onderzoekt sinds oprichting in 2011 de snelgroeiende Enomoto-alg, een Botryococcus Braunii-soort ontwikkeld bij Kobe University, en heeft meerdere successen geboekt in de commercialisering van algen als biobrandstof.

Download: Olie uit Japanse algen.pdf

Door: Innovatie Attache Tokio Rob Stroeks