Composietbedrijven NPSP en Poly Products bundelen krachten

Strategische alliantie combineert jarenlange composiet ervaring met Europees koploper op het gebied van biobased composieten. Tezamen vormen zij daarmee een van de grotere composietbedrijven in Nederland en op het gebied van biocomposieten de belangrijkste speler in Europa.

Het 45 jaren ervaren composiet bedrijf Poly Products uit Werkendam gaat een intensieve samenwerking aan met het Haarlemse NPSP. NPSP zal zich focussen op de ontwikkeling en verkoop van (biobased) composieten en Poly Products zal de productie uitvoeren, naast haar reguliere business. NPSP zal verhuizen naar Werkendam. Tezamen verwachten zij een regiefunctie te kunnen vervullen op het gebied van ontwikkeling en klantspecifieke productie van Biobased composiet producten.

Composieten (vezel versterkte kunststoffen) hebben een groeiend marktaandeel. Vanuit de vliegtuig en botenbouwindustrie zijn composieten nu aan een doorbraak bezig in onder andere de automotive en de bouwsector. Met name biocomposieten mogen zich verheugen met een groeiende aandacht als goed en groen alternatief van glasvezel versterkte composieten.

Poly Products

Poly Products is een ervaren productiebedrijf, qua omzet een top 5 speler in Nederland, met als succesvolle projecten onder andere de gevel van het Mahler 4 kantoor ‘The Rock’ aan de Amsterdamse Zuidas, de ontwikkeling van de opvouwbare composiet container Cargoshell en de onlangs door ESEF genomineerde composiet zichtbekisting ten behoeve van de Uyllanderbrug bij Diemen en de geluidsabsorberende vloer van de binnenplaats van Het Scheeepvaart Museum. Vooral technische producten zoals grote vormdelen, afdekkingen en bekledingen behoren sinds jaar en dag tot de kernactiviteiten. Daarnaast heeft Poly Products een aantal eigen serie producten waarvan Detos, een modulair behuizingssysteem dat toegepast wordt als pomp- en machinebehuizing en persoonsbehuizing, de bekendste is. Poly Products combineert high-tech met ambacht.

NPSP Composieten

NPSP is koploper van de sector in het verduurzamen van composieten. NPSP werkt op alle fronten om de milieubelasting steeds verder terug te dringen. Natuurlijke grondstoffen als vlas en hennep en biobased harsen, productietechnieken die vooruitlopen op de wetgeving, producten die langer meegaan en minder afval genereren en tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding zijn hierbij de belangrijkste aandachtsvelden. NPSP ontwikkelt milieuvriendelijke composieten en vermarkt deze onder het Nabasco®-label. Nabasco staat voor Nature Based Composites

Voorbeelden van succesvolle producten zijn ’s werelds eerste biobased gevel ter wereld, de neuzen voor de koplopertreinen van de NS, de Solar Car Nuna, design stoelen voor Pastoe, paddenstoelen voor de ANWB en de gevel van het Enexis gebouw. Onlangs heeft NPSP in samenwerking met o.a. Van Eko, DSM, AKZO Nobel, de vlas en hennepindustrie en Hogeschool InHolland een elektrische scooter ontwikkeld. NPSP heeft in 2011 de door de Federatie Nederlandse Rubber– en Kunststofindustrie NRK georganiseerde Prima Ondernemen Award gewonnen; de prijs voor innovatief en maatschappelijk verantwoord ondernemen.