Sierteelt in de Biobased Economy

De vraag naar ‘groene’ moleculen, stoffen die door planten worden gemaakt, neemt toe. Planten bevatten een breed scala aan moleculen die als grondstof of bouwsteen kunnen dienen voor allerlei markten: farmaceutische, agro(chemische), kleur-, geur- en smaakstoffen, cosmetica en voedingssupplementen. Binnen een consortium doet Wageningen UR onderzoek naar de toepassing.

De Nederlandse sierteelt, met duizenden verschillende soorten en cultivars, heeft een enorm potentieel aan mogelijke werkzame plantstoffen voor deze marktsegmenten. Hiermee kan een geheel nieuw business model worden ontwikkeld ‘De plant als producent van groene hoogwaardige grondstoffen’. In eerste instantie wordt gekeken naar toepassing van plantenextracten, plantenstoffen als groene gewasbeschermingsmiddelen. Dit is van groot belang voor de sierteelt, omdat het pakket aan chemische middelen voor de tuinbouw en in het bijzonder voor de sierteelt onder druk staat.

Interessante stoffen tegen ziekten en plagen

Binnen het project zijn van belangrijke bloemen en planten in Nederland interessante stoffen, die actief zijn tegen ziekten en plagen in de glastuinbouw, geïnventariseerd. De extracten van de bloemen, bladeren, stengels en wortels worden chemisch geanalyseerd. Daarna worden ze getest tegen de top 5 van ziekten en plagen in sierteeltgewassen onder glas. Alle resultaten worden vastgelegd in de extractenbibliotheek van het Kenniscentrum Plantenstoffen.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium van Flora Holland, Kenniscentrum Plantenstoffen, Fytagoras, Prisna B.V. en Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk.

Door + Foto: Wageningen UR