De hooiberg: duurzame ecologische bouw met natuurlijke materialen

Door: duurzaam-actueel.nl – Mark van Dijk Bouw en Timmerwerken uit Rhenoy bouwt samen met leerlingen van Bouwmensen een zelfvoorzienende modelwoning, in de vorm van een hooiberg. Hiervoor gebruiken ze zoveel mogelijk natuurlijke materialen. De fundatie bestaat uit isolerend schuimbeton in combinatie met een dunne gewapende betonvloer. Alle overige materialen zijn van natuurlijke oorsprong. Denk aan: hout, stro en leem. De bouw is gebaseerd op een houtskelet met strobalen als isolatie. Normaal wordt het skelet gemaakt met massieve balken en planken, maar hier wordt gewerkt met houten I-profielen in combinatie met langs verlijmd laminaat. Deze toepassing van materialen voor bouw is volledig nieuw. “De leerlingen hebben dus een primeur met wellicht een nieuwe wijze van bouwen met natuurlijke materialen”, aldus Mark van Dijk.

1.200 pakken stro

Momenteel wordt het stro voor de isolatie van het land gehaald. Voor isolatie zijn waarschijnlijk 1200 pakken stro nodig die op korte termijn in de prefab wanden zullen worden verwerkt. Leerlingen van Bouwmensen, de opleiding voor toekomstige medewerkers in de bouw, vervaardigen de in de Bouwmensen-werkplaats aan de Poppenbouwing. Daarna gaan ze naar de bouwlocatie aan de Rijksstraatweg in Meteren.

Energieneutraal en CO2 positief

Doel is om de totale kosten van het bouwwerk over vijftig jaar zo laag mogelijk te houden en materialen te gebruiken die bij voorkeur bij sloop kunnen worden hergebruikt. Verder moeten de gebruikte materialen en de bouw zoveel mogelijks CO2 positief zijn en de bouw moet energie neutraal worden. Er wordt gestreefd naar zelfvoorziening, geen aansluitingen voor gas, water en riolering. Wel is er een elektrische verbinding met een reeds bestaande woning in verband met de levering van zelfopgewekte elektriciteit. De bouw moet daarnaast een model seniorenwoning opleveren.

Gemeente Geldermalsen

Voor de gemeente Geldermalsen is het een proefproject in het kader van nieuwe op de toekomst gerichte bouwwijze op basis van ecologische bouw met natuurlijke materialen.

Door + foto: Duurzaam-actueel.nl Het platform voor duurzaam nieuws