Nieuws
Agenda

Internationaal overzicht bioraffinage projecten

Bioraffinage is belangrijk voor de biobased economy van de toekomst. Om het onderste uit de kan te halen van de beschikbare biomassa zijn zeer efficiënte technieken nodig om biomassa in vermarktbare producten zoals (ingrediënten voor) voedingsmiddelen, veevoer, chemicaliën, materialen en energie om te zetten.

Taakgroep 42 van het International Energy Agency Bioenergy, geleid door Nederland met vertegenwoordigers vanuit WUR en Avantium en RVO.nl, heeft in augustus 2014 een rapport gemaakt met daarin een overzicht van de situatie in de volgende landen:

  • Australië
  • Canada
  • Denemarken
  • Duitsland
  • Ierland
  • Italië
  • Nederland
  • Nieuw-Zeeland
  • Oostenrijk
  • Verenigde Staten van Amerika

Per land worden de uitdagingen op het gebied van bioraffinage geschetst. Factsheets over de belangrijkste projecten en een schema met alle bioraffinage initiatieven (van pilots tot commerciële installaties) geven een goed beeld van de stand van zaken. Nederland springt eruit met maar liefst 25 projecten, gevolgd door Canada met 13 projecten.

Door een platform te zijn voor internationale samenwerking en het uitwisselen van informatie probeert IEA Bioenergy Task 42 de toepassing in de markt van duurzame bioraffinagesystemen- en technieken te stimuleren.

Rapport: ‘Sustainable and synergetic processing of biomass into marketable food & feed ingredients, chemicals, materials and energy (fuels, power, heat).’

Te downloaden vanaf  www.iea-bioenergy.task42-biorefineries.com in hoge en lage resolutie.