Neste ’s werelds grootste in brandstoffen uit afval en reststromen

Door PetrochemDe afgelopen jaren is volgens eigen zeggen Neste Oil uitgegroeid tot de grootste producent van hernieuwbare brandstoffen uit afval- en reststromen. In 2014 produceerde het van origine Finse bedrijf bijna 1,3 milijoen ton uit deze stromen. Genoeg om volgens eigen zeggen twee jaar lang alle 650.000 dieselauto’s in Finland van brandstof te voorzien.

Voorbeelden van de afvalstromen die Neste Oil inzet zijn dierlijke vetten en visafval, gebruikte bakoliën en reststromen uit de plantaardige olieraffinage. Daarnaast zet het bedrijf ook direct plantaardige grondstoffen in, zoals gecertificeerde palmolie. Door steeds meer restromen in te zetten wil het bedrijf wel het aandeel van de maagdelijke grondstoffen terugbrengen, aldus Petrochem.

Petrochem meldt dat Neste Oil  de hernieuwbare diesel NEXBTL op drie verschillende plaatsen in de wereld: Finland, Nederland en Singapore. Met de productie van twee miljoen ton per jaar was het bedrijf al de grootste producent van hernieuwbaar diesel in de wereld. Met een groeiend aandeel uit afvalstromen dus. neste heeft zich tot doel gesteld om zonder veel extra investeringen naar een productie van 2,6 toen per jaar te gaan.

Een half jaar geleden werd ook bekend dat de Rotterdamse raffinaderij vanaf eind 2016 Bio-lpg wil gaan produceren.

Door: Petrochem