Onora B.V. wint MKB Export Award

Onora B.V. uit Den Bosch, producent van grafkisten gemaakt van 100 procent organisch restafval, is de winnaar van de tweede MKB Export Award. Ondernemer Marieke Havermans (40) ontving de prijs in Nieuwegein tijdens de exporteursbijeenkomst ‘Verover nieuwe markten’. De MKB Export Award is een initiatief van MKB-Nederland en TNT in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De award is bedoeld om mkb-ondernemers uit te dagen de stap over de grens te zetten of hun bestaande exportactiviteiten uit te breiden.

Grafkisten van bioplastic

Onora B.V. laat met de winst ruim 150 deelnemende bedrijven achter zich. Marieke Havermans heeft de onderneming (3 medewerkers) in 2014 opgericht. Na 2 jaar van productontwikkeling is zij nu klaar om de internationale markt te betreden met haar milieuvriendelijke grafkisten. Deze zijn volledig gemaakt van bioplastic, 100 procent organisch restafval.

“Een revolutie in de uitvaartbranche, en een revolutie in de bioplastic verwerkende industrie. Zo’n groot formaat product is er nog nooit van dit materiaal gemaakt”, zegt zij zelf. Volgens Havermans zijn haar grafkisten de milieuvriendelijkste die er zijn. “De milieubelasting is meer dan de helft minder dan van een houten variant.” Onora B.V. wint de MKB Export Award omdat de jury wereldwijde potentie ziet in dit innovatieve product. Het bestaat nog niet en slaat naadloos aan op de trend van duurzaamheid in de uitvaartbranche. De productiemethode – spuitgieten – maakt het bovendien mogelijk snel grote aantallen te maken.

Ambitieuze doelen

Havermans heeft ambitieuze doelen. Over 3 jaar wil ze in 20 landen op de markt zijn. “We worden nu al veel benaderd vanuit het buitenland, van Zuid-Afrika tot Australië”, zegt de verpakkingsdeskundige, die haar goede baan bij een multinational opzegde om voor zichzelf te beginnen. Ze heeft al een distributeur in Nederland en België. Naar aanleiding van marktonderzoek richt ze zich op korte termijn ook op Duitsland, Engeland, Zweden, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

De winst van de MKB Export Award levert het Brabantse bedrijf € 30.000 aan transporttegoed van TNT op, een taaltraining naar keuze bij Language Institute Regina Coeli (ook bekend als ‘de nonnen in Vught’) ter waarde van € 3.000 en eenZakenpartnerscan van RVO.nl.

Verover Nieuwe Markten

Zowel de award als de bijeenkomst maakt onderdeel uit van de campagne Verover Nieuwe Markten die de organisaties gezamenlijk voeren om ondernemers te stimuleren de internationale markt op te gaan. In dat kader zijn onder meer business guides en het boek ‘Eerste hulp bij internationaal ondernemen’ uitgebracht.

Apps

RVO.nl heeft recent de eerste publiek-private export app van Nederland gelanceerd,NL exporteert. Deze app biedt actuele, landspecifieke informatie en geeft toegang tot lokale netwerken en adviezen. De app is te downloaden in de Appstore en in Google Play. TNT heeft de Business app ontwikkeld, met internationale marktgegevens, wet- en regelgeving en etiquetteregels. Deze app is verkrijgbaar via Google Play en iTunes.