Nieuws
Agenda

Biobased garen van BASF verovert kledingindustrie

Door Duurzaambedrijfsleven.nl Willemien Groot – “Chemieconcern BASF gaat het nylonproduct Ultramid polyamide ter beschikking stellen aan de kledingindustrie. Het hoogwaardige nylon dient als hernieuwbare grondstof voor garen. Ultramid-polyamide is een nylonproduct dat wordt gebruikt bij de productie van isolatiemateriaal en machine-onderdelen. Textieproducent Italon uit Taiwan is het eerste bedrijf dat het biobased Ultramid-garen gaat toepassen. Volgens BASF weten consumenten steeds meer over de herkomst van kleding, welke grondstoffen erin zijn verwerkt en wat daarvan de milieu-impact is. Italon verwerkt het garen onder meer in ondergoed, badkleding en sportartikelen”, aldus Duurzaambedrijfsleven.nl.

Ingrijpende stap

Duurzaambedrijfsleven.nl: “Voor de productie van Ultramid-polyamide verving BASF alle fossiele grondstoffen door gecertificeerde hernieuwbare materialen. Bijzonder aan die ingrijpende stap is dat die plaatsvond direct aan het begin van het productieproces. Zonder dat elders in de keten grote aanpassingen nodig waren. Volgens het concern is de introductie van biobased grondstoffen niet ten koste gegaan van de unieke eigenschappen van het materiaal. De stap leidde wel tot minder CO2-uitstoot. De BASF-fabrieken die Ultramid produceren staan onder meer in Duitsland, België en Brazilië. In de loop van dit jaar opent het chemieconcern een nieuwe fabriek in Shanghai.”