Biobased drankkarton FrieslandCampina als nieuwe standaard

VMT meldt dat FrieslandCampina vanaf juni in anderhalf jaar tijd een biobased drankenkarton op de markt gaat brengen met dagverse melk en karnemelk onder het merk Campina. Daarna volgen andere dagverse zuiveloproducten. Het gaat om jaarlijks 420 miljoen afgevulde verpakkingen.

FrieslandCampina gaat de dop en de coating aan de binnenkant van het pak gemaakt op basis van olie vervangen door plastic gemaakt van organische reststromen. Deze zijn afkomstig uit de oliën en vettenindustrie, zoals frituurvet. FrieslandCampina ontwikkelde de verpakking in nauwe samenwerking met verpakkingsproducent Elopak.

Biobased polyethyleen

Het biobased polyethyleen is gemaakt van ISCC PLUS gecertificeered organisch restmateriaal. Zo ontstaat een nuttige toepassing voor de afvalstromen. “We gebruiken geen biobplastics die geen bioplastic dat is gemaakt van landbouwproducten”, benadrukt Berndt Kodden, Managing Director van FrieslandCampina Nederland.

CO2-uitstoot per pak

Door het gebruik van de biobased materialen dringt FrieslandCampina de uitstoot van koolstofdioxide van ongeveer 34 gram per pak terug met 20%. Alleen het kunststof deel van het pak (dop en coating) in ogenschouw nemen, bedraagt de CO2-reductie zelfs 50%. Omdat 80% van het pak uit karton bestaat dat al hernieuwbaar is, ontstaat nu het meest duurzame pak, aldus FrieslandCampina.

Duurzame verpakking voor iedereen

FrieslandCampina en Elopak willen als marktleiders in drankenkartons voor zuivel dat zoveel mogelijk bedrijven aanhaken bij het verduurzamen van verpakkingen. Met deze innovatie willen ze de standaard in de markt zetten en zo het aandeel biobased drankenkartons laten groeien. De technologie achter het nieuwe biobased drankenkarton is daarom niet voorbehouden aan FrieslandCampina alleen en daarom voor iedere geïnteresseerde toegankelijk.

Duurzame productieketens

De introductie van het biobased drankenkarton gemaakt van organisch restmateriaal uit de olie- en vettenindustrie sluit aan bij FrieslandCampina’s maatschappelijk verantwoordelijk beleid waarin het realiseren van efficiënte en duurzame productieketens één van de pijlers is.

Kijk voor meer informatie op www.vmt.nl.