FrieslandCampina en Empyro verduurzamen stoomvoorziening met pyrolyseolie

Minister Kamp opende op 11 mei de nieuwe productielocatie van FrieslandCampina in Borculo. Hier verduurzaamt de zuivelgigant de stoomvoorziening door gebruik van pyrolyseolie. Die olie komt van Empyro in Hengelo: een van de eerste pyrolyseoliefabrieken in Europa. De TKI-BBE speelde een cruciale rol.

Met de pyrolyseolie verstookt FrieslandCampina jaarlijks 10 miljoen m³ minder aardgas en ontstaat een CO₂-reductie van 16.000 ton. De nieuwe productielocatie voor melkpoeder en hoogwaardige ingrediënten voor kindervoeding heeft een verwerkingscapaciteit van 750 miljoen kilo melk. Hiermee speelt FrieslandCampina in op de kansen die de afschaffing van de melkquota biedt.

Overal ter wereld toepassen

Henk Kamp, minister van Economische Zaken: “Het is een voorbeeld voor de rest van de wereld. Met het oog op de ambitie van een duurzame energievoorziening op de lange termijn stimuleert het kabinet bedrijven minder gebruik te maken van gas en meer van rest- en hernieuwbare warmte. Gebruik van pyrolyseolie zou in de toekomst op grotere schaal en overal ter wereld kunnen worden toegepast.”

Houtsnippers verhitten tot olie

Empyro opent haar gloednieuwe fabriek op het terrein van chemiebedrijf AkzoNobel officieel op 20 mei. Hier worden houtsnippers in een zuurstofarme omgeving verhit. Daarbij ontstaat een olieachtig product. Bij het pyrolyseproces komt ook stoom vrij, die AkzoNobel afneemt via een nieuw aangelegde leiding. De stroom die er tijdens de productie nodig is, wekt Empyro zelf op met een stoomturbine. De techniek is in de afgelopen jaren doorontwikkeld door BTG-BTL, het moederbedrijf van Empyro. Met de olie zijn meerdere toepassingen mogelijk. Zo kan het als basis dienen voor de productie van hoogwaardige chemicaliën en grondstoffen en op den duur brandstof voor auto’s.

Stoomvoorziening verduurzamen met SDE+

FrieslandCampina vroeg voor de verduurzaamde stoomproductie SDE+ subsidie aan. Ook Empyro deed dat voor de stoomlevering aan AkzoNobel en voor de geproduceerde elektriciteit. De bouw van de fabriek van Empyro en de nieuwe installatie bij FrieslandCampina werden ondersteund door de topsector Energie / TKI-BBE. Kamp: “Het is fantastisch om te zien hoe twee innovatieve bedrijven uit verschillende sectoren elkaar vonden in hun gedeelde ambities. We hebben deze samenwerking als overheid van harte gefaciliteerd. En we blijven vernieuwing in de topsectoren stimuleren, zodat we onze sterke concurrentiepositie in de toekomst kunnen behouden.”

Meerjarentraject

FrieslandCampina en Empyro zijn een meerjarentraject van 12 jaar met elkaar aangegaan. Door deze langdurige samenwerking en met de zekerheid van de SDE+ op de lange termijn konden ze de businesscase sluitend maken.