Nieuws
Agenda

Negen biobased-projecten goedgekeurd

Begin mei heeft de programmaraad Chemistry of Advanced Materials van de Topsector Chemie groen licht gegeven aan negen nieuwe projecten binnen het Biobased Performance Materials (BPM) programma. Wageningen UR Food & Biobased Research zal binnen deze projecten samenwerken met 25 verschillende partners. De onderzoeksprojecten zijn gericht op materialen die zijn gemaakt van plantaardige grondstoffen. Het gaat dan om onder andere biobased bitumen, biobased alternatieven voor digitale printerinkten (2D en 3D) en plaatmaterialen op basis van reststromen uit de natuur.

De projecten, met een looptijd van twee à drie jaar, variëren van onderzoek dat leidt tot de ontwikkeling van concrete eindproducten tot onderzoek naar biobased vervangers met verbeterde en/of nieuwe eigenschappen en de ontwikkeling van nieuwe processen en technologieën voor biobased materialen.

Nieuwe producten en polymeren

Naast onderzoek naar biobased bitumen, printerinkten en plaatmateriaal zal onderzoek gedaan worden naar biobased alternatieven voor industriële lijmen én naar toepassingsmogelijkheden van compounds gebaseerd op biobased plastic gemaakt van barnsteenzuur. Tevens staat in enkele projecten diepgaander onderzoek naar de toepassing van eerder ontwikkelde biobased bouwstenen centraal. Zo worden de kansen en opschalingsmogelijkheden van isoidide polymeren voor high-performance polyesters verder in kaart gebracht en richt een verdiepend onderzoek naar itacon- en citroenzuur zich op de ontwikkeling van biobased methacrylzuur dat toepasbaar is in harsen en latex.

Nieuwe eigenschappen en processen

Biobased polymeren vormen niet alleen een alternatief voor olie gebaseerde producten, maar kunnen ook materialen met verbeterde en geheel nieuwe eigenschappen geven. Denk hierbij aan printerinkten met een betere prestatie, polyurethaan elastomeren met betere waterresistentie en compounds van polymeren met hoogwaardiger eigenschappen. Het pakket aan onderzoeksprojecten wordt gecomplementeerd met onderzoek naar processen en technologieën die de inzet van biobased polymeren in materialen moeten verbeteren. Zo wordt onderzoek gedaan naar de productie van PLA-schuim door middel van extrusie, en naar de compatibiliteit van zetmeel en polyetheen voor (barrière) filmblaasapplicaties.

26 Partners uit allerlei sectoren

Aan elk van de negen nieuwe BPM-projecten doen twee tot vier industriële partners mee, variërend van grote tot kleine bedrijven uit binnen- en buitenland. Samen met Wageningen UR Food & Biobased Research vormen de partners een breed palet aan partijen afkomstig uit alle onderdelen van de keten: grondstoffen, polymeren, compounds, verwerking, eindproducten en producenten van machines.

BPM Magazine

Recent werd de eerste tranche van projecten binnen het succesvolle BPM-programma afgerond. De resultaten van deze negen projecten zijn te lezen in het BPM Magazine. Download hier het BPM Magazine www.biobasedperformancematerials.nl

 

Door: kunststofenrubber.nl