Biocomposieten gevel verhoogt duurzaamheid en architectonische waarde

Bij Woonbron in Delft is een eerste woning gerealiseerd met het Growing Green concept, een duurzaam renovatieconcept voor gestapelde bouw. Het biobased composiet geveldeel op basis van vlasvezel, hierin een belangrijke element, is ontwikkeld door een Zeeuws/West-Brabants consortium van bedrijven.

Een Zeeuws/West Brabants consortium ontwikkelt bouwproducten voor woningen op basis van vlasvezelcomposiet. Gisteren is een innovatief gevel-element geplaatst, waarmee appartementen één voor één ingrijpend gerenoveerd kunnen worden, dankzij de slimme techniek die in het element is verwerkt. Het gevel-element is van vlasvezelcomposiet, daarin zit een lucht-warmtepomp verwerkt. Dankzij deze aanpassing per appartement, dalen de energiekosten voor de bewoners spectaculair.

Het Zeeuws-Brabantse consortium dat het vlasvezelcomposiet heeft ontwikkeld, bestaat uit biocomposietbedrijf NPSP, vlasproducent Van de Bilt, Projectbureau Zeeland, bouwbedrijf Risseeuw, Bouwmaterialen handel Logus, Vastgoedonderhoudsbedrijf De Schrijver, architectenbureau VG Architecten en wordt ondersteund vanuit het OP-Zuid programma. Als onderdeel van de ontwikkeling van bouwproducten is een product voor de renovatie van woningbouw een logische. Hiervoor is het Vlas-consortium een samenwerking aangegaan met het Growing Green Concept.

Voordeel Biocomposieten

Door het gebruik van vlasvezel in plaats van glasvezel en biobased hars in plaats van aardolie gebaseerde hars in composieten, ontstaat een materiaal met een zeer lage CO2 voetafdruk, dat na de lange gebruiksfase goed verwerkt kan worden. Het biobased composiet materiaal op basis van vlas is sterk en stijf bij een laag gewicht, hierdoor kan het makkelijk vervoerd worden en opgetild worden op locatie. Daarnaast is het materiaal vormvrij. Een van de voordelen in het Growing Green concept is de goede geluids- en trillingsabsorptie van het biocomposiet materiaal. Uit onderzoek van de TU-Delft blijkt dat dit 7 keer beter is dan glasvezel composiet. Hierdoor wordt het geluid dat de lucht-lucht warmtepomp produceert beter geabsorbeerd.

Growing Green

Woningbeheerders zoals woningcorporaties en verenigingen van eigenaren staan voor een grote opgave. Vanwege wetgeving, duurzaamheid en veranderende woonwensen dient een flink deel van bestaand gestapelde woningbouw voorbereid te worden op de toekomst. Growing Green heeft daarom met een groot aantal partners in de bouwketen een slim concept ontwikkeld, waarmee appartementen eenvoudig toekomst- en levensbestendig kunnen worden gemaakt, terwijl ook de isolatiewaarde erg hoog is. Via het Growing Green concept worden nieuwe gevelelementen aangebracht: : Het appartement krijgt hoogwaardig geïsoleerde gevels, die zijn voorzien van nieuwe houten kozijnen met driedubbel glas, aan de gevel van het appartement wordt een lucht/water warmtepomp geïnstalleerd, die is geïntegreerd in een functioneel gevelelement van vlasvezel versterkt biocomposiet. Hierin zullen ook plantenbakken komen.

Deze nieuwe gevelelementen worden prefab aangeleverd, zijn eenvoudig te installeren en hebben een geluidsisolerende werking. Door deze aanpassing verdwijnt de verwarmingsketel en/of het warmwatertoestel uit het appartement. Er blijft alleen een ‘cilinderunit’ over, een soort voorraadvat met daarin verwarmd water voor de lage temperatuur convectoren en warm tapwater voor douche- en keuken tappunten. Naast de energetische verbetering richt het concept zich op het realiseren van een gezond, veilig en vooral comfortabel binnenklimaat. Iets wat van minstens even belangrijk is. Er wordt daarom ook een gebalanceerd ventilatiesysteem voorzien van warmteterugwinning aangebracht. De opstelling hiervan bevindt zich samen met de cilinderunit en het buffervat in een speciaal ontwikkelde prefab installatieruimte.

Over de partners

  • NPSP: NPSP is koploper van de sector in het verduurzamen van composieten. Composieten zijn vezelversterkte kunststoffen. NPSP werkt op alle fronten om de milieubelasting steeds verder terug te dringen. Natuurlijke grondstoffen, productietechnieken die vooruitlopen op de wetgeving, producten die langer meegaan en minder afval genereren en tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding. U herkent de milieuvriendelijke composieten van NPSP aan het Nabasco®-label.
  • Van de Bilt: Van de Bilt zaden en vlas bv is één van de weinige vlasbedrijven dat zich bezighoudt met veredeling van vlas, de teelt ervan tot en met verwerking en handel van lange vezel en zaden van vlas.
  • Projectbureau Zeeland: Projectbureau Zeeland is een bedrijf dat zich heeft toegelegd op het begeleiden en ontwikkelen van duurzame innovaties in de verwerkende industrie van agrarische stromen.
  • Logus: Logus is een specialist in bouw- en afbouwmaterialen, voor doe-het-zelvers en bedrijven.
  • Faktorplus: FaktorPlus is een vast bouwteam. Al sinds 2008 werkt FaktorPlus samen met vaste partners. Effectief en efficiënt werken in de bouw staat centraal, speciaal in renovaties.
  • VG Architecten: Architectenbureau uit Sas van Gent.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid.