Nieuws
Agenda

Groen gas uit afval voor 5000 Waalwijkers

‘WABICO (Waalwijkse Biomassa Combinatie) in Waalwijk heeft het eerste biogas ingevoed op het aardgasnet’, meldt de website www.duurzaamnieuws.nl. ‘De installatie produceert groen gas uit verschillende afvalstromen. Nu de kwaliteit van het gas is goedgekeurd, is de installatie begonnen met het leveren van duurzame energie aan het aardgasnet.’

‘In dit project wordt biogas uit vergisting omgezet in groen gas met een capaciteit van 3.760.000 Nm3 groen gas per jaar. Dit staat gelijk aan het aardgasverbruik van ca. 2.100 huishoudens per jaar en draagt daarmee significant bij aan de duurzame ambities van de gemeente Waalwijk. Verschillende afvalstromen, voornamelijk bij- en restproducten uit de voedselverwerkende industrie, worden door vergisting omgezet in biogas, waarna het biogas wordt opgewerkt tot aardgaskwaliteit.’

Innovaties

‘Op het terrein van WABICO worden verschillende innovaties toegepast voor het verwerken van de afvalstromen. Zo wordt er niet alleen groen gas geproduceerd, maar vindt er ook afvalwaterzuivering plaats. Met de toepassing van membranen is de biogasopwerkingsinstallatie van HoSt in staat methaan uit het biogas te scheiden met een zeer hoge efficiĆ«ntie, tot wel meer dan 99,5%. Ook wordt er maximaal warmte uit deze fase van het project teruggewonnen, en warmtepomptechnieken ingezet, zodat het eigen verbruik van (aard)gas tot nul wordt gereduceerd.’

‘WABICO is een project voor het opwekken van duurzame energie op het Ecopark in Waalwijk. Het Ecopark is een uniek initiatief op het gebied van duurzame energie in Nederland. In het park worden drie verschillende vormen van duurzame energie op grote schaal gecombineerd: zonne-energie, windenergie en nu dus ook energie uit biomassa.’