Nieuws
Agenda

IKEA participeert in Biobased Economy door Newlight deal

In Zweden heeft IKEA een licentieovereenkomst gesloten met Newlight Technologies dat CO2 afvangt bij de productie van biogas en hiermee duurzame bioplastics maakt. IKEA en Newlight Technologies zijn overeengekomen dat IKEA 50% van de productie, 23.000 ton CO2-negatieve bioplastics, zal afnemen in ruil voor exclusieve rechten van het gebruik van deze bioplastics in de meubelindustrie. Newlight ontwikkelde een biotechnologisch proces om het materiaal AirCarbon, een thermoplastisch polyhydroxyalkanoaat (PHA) materiaal, te produceren gemaakt van de uitstoot van koolstof. Dit materiaal is bekroond tot “Biomaterial of the Year” door Nova Institute in 2013.

Minh Nguyen Hoang, Categorie Manager Plastics bij IKEA zei: “IKEA wil een bijdrage leveren aan een transformationele verandering in de industrie en de ontwikkeling van plastic gemaakt uit hernieuwbare bronnen. In lijn met onze duurzaamheidsdoelstellingen zijn we afgestapt van fossiele gebaseerde kunststoffen en overgestapt op plastic uit hernieuwbare bronnen zoals biogas, suiker afval, en andere hernieuwbare koolstofbronnen. Wij geloven dat onze samenwerking met Newlight het potentieel heeft een belangrijk onderdeel te zijn van onze veelzijdige inspanningen om IKEA klanten betaalbare plastics aan te bieden gemaakt van hernieuwbare bronnen.”

Mark Herrema, CEO van Newlight, voegt hieraan toe: “IKEA’s samenwerking met Newlight markeert een belangrijke verschuiving in hoe de wereld materialen kan maken: van fossiele brandstoffen naar gevangen koolstof, van consumptie naar generatie, van uitputting naar restauratie. IKEA is een leider in het benutten van haar activiteiten om de wereld te verbeteren en wij zijn er trots op hier een deel van uit te maken. ”

Eerder zijn zij samenwerkingen aangegaan met Dell voor verpakkingsmateriaal en Sprint voor telefoonhoesjes.