Bezoek het Biobased Huis op Innovation Expo 2016

Op 14 april vindt de Innovation Expo 2016 plaats waar u het Biobased Huis kunt bezoeken. De wanden zijn afgewerkt met lijnolieverf, het tapijt is gemaakt van oude visnetten en de elektriciteit komt van plantjes. Alles is duurzaam aan het biobased huis dat binnenkort te bewonderen is op de Innovation Expo, het tweejaarlijkse evenement dat een podium biedt voor innovatieve bedrijven. Het ministerie van Economische Zaken – een van de initiatiefnemers van de expo – hoopt zo de biobased sector een steuntje in de rug te geven.

Biobased past binnen de duurzaamheidsambities van de Nederlandse overheid, zegt Patrick Folmer, namens RVO.nl betrokken bij de realisatie van het biobased huis op het evenement. ‘Bouwmateriaal uit biomassa is een duurzame vervanger van bouwmateriaal vervaardigd uit fossiele grondstoffen. Het is momenteel nog een nichemarkt, maar wel een markt met veel potentie. En als de sector groeit, is dat ook gunstig voor de Nederlandse economie.’

Ongebruikelijke samenwerking

Verschillende partijen uit de biobased economy bouwen mee aan het demonstratiehuis, waaronder bouwbedrijf ORGA Bouw van Patrick Schreven. ‘Zo’n samenwerking is helemaal niet gebruikelijk in de bouwwereld’, zegt Schreven. ‘Maar biobased bouwers kunnen in hun eentje niet opboksen tegen grote, traditionele bouwbedrijven. Ze zien daarom het belang van samenwerken.’ Schreven hoopt dat het project ervoor zorgt dat biobased bouw een beter imago krijgt. ‘We willen laten zien dat je met hout en andere natuurlijke materialen ook eigentijds kunt bouwen. Biobased woningen doen qua moderne architectuur niet onder aan woningen van baksteen, maar zijn wél een stuk duurzamer.’

Green Deal Biobased Bouwen

In 2013 is de Green Deal Biobased Bouwen opgericht om wettelijke obstakels aan te pakken. Schreven: ‘Daar zijn inmiddels al stappen in gezet. Het uiteindelijke doel is om een gelijker speelveld te creëren en zo de toepassing van biobased materialmen producten en bouwconcepten te bevorderen.’

Revolutie in de bouw

Op 14 april staat het biobased huis op de Innovation Expo. Daarna zal het huis ook op andere plekken in Nederland te zien zijn. Folmer verwacht dat de vraag naar biobased materialen in de toekomst zal toenemen. ‘We staan aan de vooravond van een revolutie in de bouw. De afhankelijkheid van traditionele bouw zal afnemen ten gunste van nieuwe, groene technieken. Momenteel moet de overheid nog een rol spelen bij het stimuleren van deze manier van bouwen, maar op een gegeven moment zal de markt het zelf oppakken. Dan is onze missie geslaagd.’

Het volledige artikel verscheen in BouwTotaal