Internationale samenwerking Biobased Economy tussen Brazilië en Nederland

Brazilië en Nederland hebben afgesproken om de krachten te bundelen op het gebied van agro-industriële sectoren om een duurzame Biobased Economy te bevorderen. Deze samenwerking zal beide landen helpen om optimaal te profiteren van de beschikbare middelen en faciliteiten.

Brazilië is het grootste tropische land in de wereld, de tweede grootste agribusiness exporteur en heeft het grootste potentieel voor groei in de landbouwproductie in de wereld. Door deze eigenschappen is Brazilië misschien wel het land met het grootste ontwikkelingspotentieel in de Biobased Economy. Brazilië is nu al ’s werelds eerste suikerproducent en exporteur, ’s werelds tweede soja, rundvlees en kip exporteur en ’s werelds tweede producent van ethanol (40% van de binnenlandse markt brandstof voor lichte voertuigen) en de agro-industrie vertegenwoordigt ongeveer 50% van de Braziliaanse handel. Het AgroPolo-initiatief is bedoeld om de inspanningen van de toonaangevende instellingen en bedrijven in de buurt van Campinas bundelen voor een volgende stap in de duurzame economische ontwikkeling.

Nederland is onderdeel van het Noord-West-Europese Industry Cluster die met Noord-Rhein Westfalen en Vlaanderen een gezamenlijk BBP heeft van 1,4 miljard euro, waarvan 25% is gerelateerd aan de industriële productie. Agro & food (€ 150.000.000.000) en chemische sector (€ 168.000.000.000) zijn belangrijke bijdragen. Nederland speelt een belangrijke rol met zijn zee- en luchtvaart mainports en verbonden industrieën en bedrijven zoals KLM. Nederland is zeer bereid om deze sectoren te vergroenen en is bezig met het implementeren van een geavanceerde biobrandstoffen strategie. Continue innovatie is belangrijk en BE-Basic is een decennium geleden opgericht als een publiek-private samenwerking om technologische en maatschappelijke ontwikkeling door middel van de industrie en milieu-biotechnologie te ondersteunen. BE-Basic is nu uitgegroeid tot een wereldwijd erkend toonaangevende organisatie, met het hoofdkantoor in Nederland, en veel van haar producten en processen hebben de markt bereikt. BE-Basic werkt al samen met FAPESP, de onderzoeksstichting van de staat Sao Paulo sinds 2010 en hebben samen een cumulatief budget van meer dan 13 miljoen euro.