Nieuws
Agenda

Op Bedrijvenpark Laarberg maken ze burgers van eendenkroos

Hans Derksen, medeoprichter en -directeur van ABC-Kroos, sprak op landelijke radiostations over zijn bijzondere missie. In het Praktijkcentrum voor Eiwit Onderzoek op Regionaal Bedrijvenpark Laarberg wint zijn onderneming eiwitten uit waterlinzen voor de productie van o.a. burgers, soepen en sauzen.

‘Waterlinzen is hetzelfde als eendenkroos, maar klinkt een stuk consumentvriendelijker’, aldus Derksen bij Evers Staat Op. ‘Onze telers kweken de waterlinzen dan ook in een schone omgeving – het komt niet uit de sloot. Dagelijks leveren ze 500 tot 1.000 kilo waterlinzen aan ons die wij in onze proeffabriek binnen het Praktijkcentrum voor Eiwit Onderzoek verwerken. Wij halen vervolgens de eiwitten uit de waterlinzen en bieden het aan als product voor de realisatie van bijvoorbeeld vegetarische vleesvervangers.’

Uiteindelijk kan het eiwit van ABC-Kroos bijna overal aan worden toegevoegd. ‘Denk aan soepen, sauzen en zelfs brood’, aldus Derksen. ‘Het smaakt hetzelfde als dierlijke eiwitten.’ Voor het zover is, moet de onderneming uit Groenlo nog wel een vergunningsproces doorlopen. Derksen: ‘Buiten Europa is het al heel normaal dat eiwitten uit waterlinzen worden toegevoegd aan voedingsmiddelen, maar dit initiatief is nieuw voor de Europese voedingsmarkt en dat moet eerst streng worden gecontroleerd. Dat is alleen maar goed natuurlijk.’

Praktijkcentrum voor Eiwit Onderzoek 

ABC-Kroos is dit jaar gestart op het Praktijkcentrum voor Eiwit Onderzoek (PEO) op Regionaal Bedrijvenpark Laarberg. Dit centrum is onderdeel van het Regionaal Bedrijvenpark Laarberg en biedt ruimte voor bedrijven die duurzaam en slim willen innoveren met eiwitten van natuurlijke herkomst. Het PEO levert laboratoriumruimte, onderzoek- en productievoorzieningen en expertise voor onderzoek en ontwikkeling, opschaling van productie en raffinage en voor kwaliteitscontrole.

Meer informatie over het Praktijkcentrum voor Eiwit Onderzoek leest u hier: http://www.bic-achterhoek.nl/themas/praktijkcentrum-eiwit-onderzoek/.

Meer informatie over het Regionaal Bedrijvenpark Laarberg met haar unieke koppeling tussen agrariërs en de maak- en biobased-industrie leest u hier: http://www.laarberg.nl/home/.