Nieuws
Agenda

Nederlandse start-ups in finale Postcode Lottery Green Challenge

De Nederlandse duurzame start-ups Physee uit Delft en Ioniqa Technologies uit Eindhoven staan in de finale van de tiende editie van de Postcode Lottery Green Challenge en maken kans 500.000 euro te winnen om hun ondernemersplan te realiseren. De runner-up ontvangt 200.000 euro.

Physee en Ioniqa Technologies nemen het op tegen drie finalisten uit het buitenland: HomeBiogas uit Israël, Green City Solutions uit Duitsland en Steama.co uit het Verenigd Koninkrijk. Op 14 september wordt duidelijk wie er met de geldprijzen vandoor gaan.

Physee
Physee produceert volledig transparant energieopwekkend glas, de PowerWindow. Via een inventief raamkozijn wordt het zonlicht dat normaal op het raam reflecteert omgezet in elektriciteit. Het systeem kan gerenoveerde bedrijfspanden in 50 procent van de energiebehoefte voorzien en nieuwe bedrijfspanden tot 100 honderd procent. Voor landen met meer zonuren is een variant met getint glas ontwikkeld. De ramen produceren meer energie, houden zonlicht buiten en realiseren direct kostenbesparingen door het energiegebruik van airconditioning te verminderen.

Ioniqa Technologies
Ioniqa heeft een methode ontwikkeld om gemengd PET-afval, zoals plastic flessen, verpakkingen, kleding en tapijten te upcyclen tot hoogwaardige grondstof die in kwaliteit en kosten concurreert met de primaire grondstof olie. Kleurloos PET-afval konden we al recyclen, maar het grootste deel van de 54 miljoen ton PET plastic dat wereldwijd wordt geproduceerd is gekleurd. Hiervan verdwijnt 90 procent na gebruik in de verbrandingsoven, op de vuilnisbelt of als zwerfvuil in de natuur. Met de oplossing van Ioniqa wordt alle PET-afval (bijna een kwart van alle plastics in de wereld) waardevol om te recyclen. Dit leidt tot een enorme CO2-reductie en milieu-ontlasting. Ioniqa stond eerder ook al in de finale van de Enlightenmentz of the Year 2015.

HomeBiogas
De HomeBiogas-installatie gebruikt bacteriën om keukenafval en dierlijke mest om te zetten in natuurlijke compost en schoon gas. Het biogas kan worden gebruikt om mee te koken, voor verlichting en voor het verwarmen van water. Hiermee is het een volwaardig alternatief voor brandhout, steenkool en houtskool, waardoor de uitstoot van schadelijke rook in huis wordt voorkomen. Rottend afval genereert CO2 en methaan. Opvang en verbranding ervan reduceert de netto-uitstoot van broeikasgas door een huishouden.

Green City Solutions
De CityTree-installatie is een groot vierkant raam van 4 bij 3 meter. Het raam is bekleed met mos dat net zoveel lucht zuivert als 275 bomen en vereist 99 procent minder ruimte. Het mos eet letterlijk luchtvervuiling en zet dit om in zijn eigen biomassa. Slimme sensoren monitoren de luchtvervuiling; zonnepanelen en opvang van regenwater zorgen voor minimaal onderhoud. Deze ‘boom’ kan steden helpen bij de realisatie van de gewenste luchtkwaliteit.

Steama.co
In de rurale gebieden in Afrika en Azië hebben veel mensen geen toegang tot het energienetwerk. Deze mensen zijn vaak aangewezen op fossiele brandstoffen voor hun energiebehoefte. De software van Steama.co maakt het voor eigenaren van kleine elektriciteitsnetwerken met lokaal duurzaam opgewekte energie mogelijk om het energieverbruik per klant te monitoren. Hierdoor wordt het interessant om dit soort groene elektriciteitsnetwerken op te zetten. Via het robuuste gsm-netwerk kunnen klanten via een prepaid systeem per SMS energie kopen en de eigenaren betalingen ontvangen en indien nodig contact opnemen met hun klanten.

De vijf finalisten pitchen tijdens de finale op 14 september hun ondernemingsplan in de Gashouder in Amsterdam aan een internationale jury, pers en publiek. De Nationale Postcode Loterij zoekt met de Postcode Lottery Green Challenge voor het tiende jaar op rij naar vernieuwende producten of diensten die de uitstoot van broeikasgassen verminderen.