Nieuws
Agenda

Stevige subsidie groene gewasbescherming met algen

De provincie Zuid-Holland heeft 9 projecten in de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen goedgekeurd voor een subsidie en 6 projecten die onder de Agri&Food-sector vallen. Zo krijgt bijvoorbeeld het bedrijf Agrobrains uit ’s Gravenzande 36.400 euro subsidie om chemische bestrijdingsmiddelen in de land en tuinbouw te vervangen door groene gewasbescherming met algenextracten van natuurlijke oorsprong.

 

Totaal geeft de provincie voor alle sectoren samen 2,6 miljoen aan innoverende MKB-bedrijven. In totaal hebben 61 ondernemers in Zuid-Holland een subsidie ontvangen voor een zogeheten innovatieadvies- of een haalbaarheidsproject, verdeeld over de verschillende topsectoren.

Met de subsidie wordt innovatie in het MKB gestimuleerd die tot nieuwe business zou moeten leiden. Maar veel projecten kunnen ook bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen, zoals voedselveiligheid, safety & security, voorkomen van milieuschade, enzovoort, aldus de provincie.

Zo krijgt het bedrijf Agrobrains uit ’s Gravenzande 36.400, euro subsidie voor het project ‘Toepassing van innovatieve algenextracten in de tuinbouw’. ”. Dit gebeurde bij het laboratorium van Groen Agro Control in Delfgauw dat Agrobrains inschakelt bij de uitvoering van dit haalbaarheidsproject. Gedeputeerde Bom-Lemstra (economie) overhandigde afgelopen dinsdag het bedrag symbolisch aan directeur Jan Barends van Agrobrains.

Met de subsidie gaat Agrobrains de economische en technische haalbaarheid onderzoeken om chemische bestrijdingsmiddelen in de land en tuinbouw te vervangen door groene gewasbescherming met algenextracten van natuurlijke oorsprong. De algen kunnen de plant weerbaarder maken, plaaginsecten verdrijven, en voor een betere groei en productie zorgen. Bij gebleken haalbaarheid wil Agrobrains de innovatie doorontwikkelen en commercieel toepasbaar maken.

Gedeputeerde Bom-Lemstra (Economie) zei tijdens haar werkbezoek trots te zijn op bedrijven als Agrobrains. “Hoogwaardige kennis en kunde wordt hier ingezet om baanbrekende innovaties mogelijk te maken. Dat zijn ook nog eens innovaties met de belofte om de wereld verder helpen. Ik hoop dat Agrobrains en al die andere innovatieve MKB’ers het lukt om weer een stuk verder te komen en dat zij hun kansen kunnen verzilveren.”

De subsidies maken deel uit van de regeling MKB-innovatiestimulering topsectoren Zuid-Holland van de provincie Zuid-Holland. De provincie Zuid-Holland en het ministerie van Economische Zaken stellen in 2016 beide 4,45 miljoen beschikbaar voor deze subsidieregeling. Hierdoor is in 2016 voor Zuid-Holland een budget van € 8,5 miljoen beschikbaar, waarvan nu €2,6 miljoen is besteed.